Home

Nieuws

India wil snel export naar Rusland

New Delhi – India begint spoedig met de export van vlees en zuivelproducten naar Rusland. Exporteurs uit het immense land wachten nog op groen licht van de veterinaire en fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor, een organisatie die soms veel tijd nodig heeft.

Het Indiase ministerie van commercie en industrie zegt tegen het Russische persbureau Itar-Tass dat de landen onderhandelen over exportvergunningen. Het ministerie verwacht dat de eerste exportvergunningen over enkele maanden volgen en dat is later dan de eerdere streefdatum van 1 december.

Recent kregen exporteurs van buffelvlees wel toestemming van Rosselkhoznadzor om naar Rusland uit te voeren. De gevolgde procedure kan een voorbeeld zijn voor de export van rundvlees, melk, kaas en boter. India is historisch wel een grote producent van deze producten en wat betreft rundvlees werd het de laatste jaren een grote exporteur naast Brazilië, de VS en Australië. India is wel vooral een goedkope leverancier met klanten in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië.

Hoewel de meeste Indiërs Hindoe zijn en de koe als heilig dier zien, kent India ook de op één na grootste moslimpopulatie ter wereld, en die eet wel rundvlees. Westerse sancties tegen Rusland zijn beantwoord door een Russische boycot van landbouwproducten en India heeft vanaf het begin aangegeven dat de situatie marktkansen biedt voor zijn exporteurs. Vooralsnog profiteert vooral Brazilië met door export groot geworden vleesgiganten JBS, Brasil Foods en Marfrig economisch van de handelsoorlog.


India heeft zich in de diplomatieke crisis rond Oekraïne goeddeels achter Rusland geschaard. Het land steunt de omstreden aansluiting van de Krim bij Rusland en stelt zich op het standpunt dat Rusland 'legitieme belangen' heeft in Oekraïne, waar het Westen geen rekening mee zou hebben gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.