Home

Nieuws

Groei Nestlé flink vertraagd

Vevey – Nestlé heeft een tegenvallend jaar achter de rug. De groei in Europa bleef door felle prijsconcurrentie beperkt tot 1,5 procent terwijl de vraag in China veranderde waardoor Nestlé zich moest herpositioneren.

De omzet groeide exclusief desinvesteringen en wisselkoerseffecten in 2014 4,5 procent tot 91,6 miljard Zwitserse franc, wat neerkomt op €85 miljard.
Daarmee realiseerde het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld de laagste omzetgroei sinds 2009. Het is ook het tweede jaar op rij dat Nestlé achterblijft bij haar langetermijndoelstelling van 5 procent groei per jaar. Andere oorzaken voor de tegenvallende groei liggen in onrust in het Midden-Oosten en economische neergang in Oekraïne en Rusland. De nettowinst kwam uit op omgerekend bijna €13,5 miljard.
De grootste groeivertraging komt voor rekening van de verkoopregio Azië-Afrika. Hier valt de groei  terug van 5,6 procent in 2013 tot 2,6 procent in 2014, vooral omdat de Chinese vraag verandert op het gebied van koffie. De afzet in de VS groeide autonoom 5 procent terwijl Europa met 1,5 procent achterblijft. In Europa blijft de omzet met name achter in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Griekenland. In onder meer Frankrijk, Spanje en Nederland was de groei hoger.
Op divisieniveau werd de meeste groei, namelijk 8,7 procent, gerealiseerd met "Nutrition", waar onder meer Wyeth-babyvoeding onder valt. Daarna volgen diervoeding (5,6 procent), dranken (5,4 procent) en zuivel (3,4 procent). De divisie die kant-en-klaarmaaltijden maakt, verloor omzet. De groei met babyvoeding betrof dubbele cijfers in heel Azië, waar met name in China door een aantal voedselveiligheidschandalen buitenlands product in trek is.
Topman Paul Bulcke rekent voor 2015 wel op een groeipercentage van 5 procent, omdat de Europese economie langzaam opkrabbelt en opkomende economieën na een periode van groeivertraging weer gaan versnellen. De winstmarges zullen volgens de Belg verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.