Home

Nieuws 1 reactie

Gemeenten kochten grond voor €160.000

Amsterdam - Gemeenten hebben in de periode 1993-2013 gemiddeld €160.000 per hectare betaald voor landbouwgrond, bedoeld voor wonen of bedrijvigheid. Dit blijkt uit het recent verschenen rapport 'Grondmarkt in crisistijd', gemaakt door Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Nederlandse gemeenten hebben 78.000 hectare grond in bezit voor uitbreiding. Hiervan is 6.000 hectare bestemd voor 'nieuwbouw wonen', 13.000 hectare voor 'nieuwbouw bedrijvigheid' en 59.000 hectare heeft nog de bestemming landbouwgrond. Uit het onderzoek blijkt dat vooral gemeenten in de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland over relatief veel grond beschikken waar nog geen huis of industriehal op staat.

In de provincie Utrecht moest de gemeente het diepst in de buidel tasten voor een hectare landbouwgrond. Daar werd gemiddeld in de genoemde periode €280.000 per hectare betaald aan een boer die zijn grond moest afstaan. Op nummer twee staat de provincie Zuid-Holland. Daar moesten gemeenten gemiddeld €240.000 per hectare betalen. Gemeenten in deze provincies betaalden grofweg vijf keer meer dan de in die tijd geldende gemiddelde agrarische waarde.

In de drie noordelijke provincies waren gemeenten het minst kwijt voor landbouwgrond. In Groningen werd gemiddeld €70.000 per hectare landbouwgrond betaald voor dorps- of stadsuitbreiding. Dat was €20.000 per hectare meer dan de agrarische waarde op dat moment. In Friesland en Drenthe betaalden gemeenten gemiddeld €80.000 per hectare, terwijl de vrije verkeerswaarde van landbouwgrond toen rond de €40.000 per hectare was.

Nieuwbouw met 40 procent gedaald

De economische en financiële crisis gooide roet in het eten. De vraaguitval op de woning- en utiliteitsmarkt heeft ertoe geleid dat de nieuwbouwproductie van woningen en gebouwen sinds 2008 met 40 procent is gedaald, aldus de onderzoekers in het rapport. In dezelfde periode zijn de woningprijzen met nominaal 20 procent gedaald. Grondverkoop met bestemming nieuwbouw wonen is sinds het hoogtepunt in 2008, vlak voor de crisis, gehalveerd.

Bij verkoop van grond voor wonen of bedrijvigheid moeten de gemeenten de laatste jaren genoegen nemen met minder opbrengst. De grondprijsdaling zet door, aldus EIB. De gemiddelde prijzen van grondtransacties zijn in 2013 met ongeveer 10 procent gedaald ten opzichte van 2008. Veel gemeenten hebben door de waardedaling van grond flink moeten afwaarderen op hun grondbezit tot wel 25 procent van de boekwaarde in 2008.

Eén reactie

  • ed12345

    Veelal zal het om gedeeltes van bedrijven gaan ,dat wil dus zeggen dat de rentabiliteit en bedrijfsvoering wordt aangetast als ook de eventuele bedrijfswaarde.Dan vind ik b.v. 70.000 euro in Groningen duidelijk te weinig

Of registreer je om te kunnen reageren.