Home

Nieuws

'Geen controle op doelmatigheid EU-subsidie'

Den Haag - Bij de controle op de besteding van EU-subsidies wordt niet gekeken of het project ook effectief was. Bedrijven of instellingen die subsidie kregen uit Brussel worden beoordeeld op hun inspanningen, niet op het behaalde (maatschappelijk) resultaat.

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in zijn jaarlijkse EU-trendrapport. Checken of het project ook effectief was, hoort nog niet bij de Brusselse eisen. "Daardoor worden kansen voor een betere besteding van EU-geld niet benut, zeker bij projecten waar wel informatie over effecten beschikbaar is", aldus de Rekenkamer dinsdag.

De Rekenkamer keek nader naar zes door de EU in Nederland gesteunde projecten, waaronder een subsidie van ruim €260.000 voor een paling- en zalmrokerij die plakjes zalm op maat maakt voor sandwich en toastjes. De Rekenkamer noemt het opvallend dat de ontvangers van de subsidie soms toegeven dat ze het project ook zonder subsidie uit Brussel zouden hebben uitgevoerd.

De Europese Unie gaf in 2013 €148,5 miljard uit. Dat is ongeveer 1 procent van het gezamenlijk bruto nationaal inkomen van de EU-landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.