AlgemeenNieuws

GLB-geld via omweg naar Natuurmonumenten

Den Haag – Vereniging Natuurmonumenten verwacht dat pachters na afloop van een pachtovereenkomst de grond met betalingsrechten overdragen aan Natuurmonumenten. De natuurorganisatie wil daarvoor zogenoemde Private Overeenkomsten afsluiten met de pachters. Dat staat in een brief die pachters hebben ontvangen begin februari.

Jeroen Kloos, secretaris van LTO Akkerbouw, noemt het verbazingwekkend dat op die manier geld van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) uit de eerste pijler terecht zou komen bij Natuurmonumenten. “Aan het geld uit de eerste pijler zijn eisen verbonden, zoals de vergroeningseisen, maar het is wel geld dat bedoeld is voor boeren.”

Recht op compensatie grondgebruiker behouden

Natuurmonumenten erkent dat de grondgebruiker degene is die de betalingsrechten kan innen, maar hij heeft grond nodig om dat recht te kunnen verzilveren aldus een woordvoerder. De Private Overeenkomst die Natuurmonumenten met gebruikers af willen sluiten (zoals verwoordt in de brief aan de verpachters) heeft als doel te zorgen dat de grondgebruiker het recht op compensatie uit de overgangsregeling niet verliest als hij geen contract meer heeft voor 1 januari 2019. Dit is dus primair in het belang van de grondgebruiker.

De verpachter heeft niet vanzelfsprekend recht op overdracht van het betalingsrecht bij het einde van de pacht erkent de organisatie. Maar het is wel inzet van de onderhandelingen aldus Natuurmonumenten. Verrekening in de pachtprijs is volgens de organisatie een kwestie van marktwerking: vraag en aanbod.

Bij KvK als landbouwer ingeschreven zijn

Overigens is het niet onmogelijk dat Natuurmonumenten zelf betalingsrechten aanvraagt. Volgens een woordvoerder van rijksdienst RVO.nl kunnen Natuurmonumenten, nationale landschappen en andere terrein beherende organisaties betalingsrechten aanvragen als zij voldoen aan de voorwaarden. Een van de voorwaarden is de actieve-landbouwer-eis, ze moeten dus bij de Kamer van Koophandel als landbouwer zijn ingeschreven. De actieve-landbouwer-eis geldt voor directe betalingen (pijler 1) en voor de brede weersverzekering, maar niet voor andere pijler 2-subsidies.

Beheer
WP Admin