Home

Nieuws 10 reacties

GLB-geld via omweg naar Natuurmonumenten

Den Haag – Vereniging Natuurmonumenten verwacht dat pachters na afloop van een pachtovereenkomst de grond met betalingsrechten overdragen aan Natuurmonumenten. De natuurorganisatie wil daarvoor zogenoemde Private Overeenkomsten afsluiten met de pachters. Dat staat in een brief die pachters hebben ontvangen begin februari.

Jeroen Kloos, secretaris van LTO Akkerbouw, noemt het verbazingwekkend dat op die manier geld van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) uit de eerste pijler terecht zou komen bij Natuurmonumenten. "Aan het geld uit de eerste pijler zijn eisen verbonden, zoals de vergroeningseisen, maar het is wel geld dat bedoeld is voor boeren."

Recht op compensatie grondgebruiker behouden

Natuurmonumenten erkent dat de grondgebruiker degene is die de betalingsrechten kan innen, maar hij heeft grond nodig om dat recht te kunnen verzilveren aldus een woordvoerder. De Private Overeenkomst die Natuurmonumenten met gebruikers af willen sluiten (zoals verwoordt in de brief aan de verpachters) heeft als doel te zorgen dat de grondgebruiker het recht op compensatie uit de overgangsregeling niet verliest als hij geen contract meer heeft voor 1 januari 2019. Dit is dus primair in het belang van de grondgebruiker.

De verpachter heeft niet vanzelfsprekend recht op overdracht van het betalingsrecht bij het einde van de pacht erkent de organisatie. Maar het is wel inzet van de onderhandelingen aldus Natuurmonumenten. Verrekening in de pachtprijs is volgens de organisatie een kwestie van marktwerking: vraag en aanbod.

Bij KvK als landbouwer ingeschreven zijn

Overigens is het niet onmogelijk dat Natuurmonumenten zelf betalingsrechten aanvraagt. Volgens een woordvoerder van rijksdienst RVO.nl kunnen Natuurmonumenten, nationale landschappen en andere terrein beherende organisaties betalingsrechten aanvragen als zij voldoen aan de voorwaarden. Een van de voorwaarden is de actieve-landbouwer-eis, ze moeten dus bij de Kamer van Koophandel als landbouwer zijn ingeschreven. De actieve-landbouwer-eis geldt voor directe betalingen (pijler 1) en voor de brede weersverzekering, maar niet voor andere pijler 2-subsidies.

Laatste reacties

 • ed12345

  het zou me niets verbazen als er blijkt dat flinke bedragen GLB geld bij natuurmonumenten terecht komt
  Het is beter dat maar niet meer schrijf ,we moeten tenslotte beschaafde taal blijven gebrijken

 • ikkethuis

  Een subsidie die is ontstaan om de landbouwproductie op peil te houden, gaat naar een club die landbouwgrond uit de productie haalt. De omgekeerde wereld.

 • a van Gerwen

  Ik vrees dat het niet alleen bij natuurmonumenten zal blijven die dit probeert.

 • PetervanKempen

  Komt er dan nooit een einde aan de corruptie , oplichting en graaigedragingen van deze moderne dictatoren binnen de bananenrepubliek nederland? iedereen weet toch al jatren dat deze beroeps subsidie slurpers miljoenen gemeenschapsgeld in de vorm van subsidies verslinden om daarmee hun massaal aanwezige ambtenaren die wanbeheer systematisch bevorderen door niets te doen salaris uit te betalen? en NOOIT een fatd soenlijke ganzen effect rapportage leveren voor alle honderden hectares nieuw toegevoegd plasdras neptuur waaruit miljoenen ganzen het leven van veehouders en boeren verzuren?
  Waar zijn nu die hordes principielen ter linker zijde die bij een verkeerd parkeerbonnetje bij de VVD of CDA gaan hyperventileren?
  Waar is mevrouw Dijksma? Ik vrees: BEWUST afwezig!
  Nederland is corrupt en links is moreel de weg kwijt.

 • mbm

  Verbaasd dat Natuurmonumenten de pachter zoveel als mogelijk uitbuit? Nee toch zeker. Zo zijn ze, het draait gewoon om klinkklare munt. Wel het (rot) werk doen op die natuurgrond, pacht betalen en als klap op de vuurpijl pikt NM de rechten in die echt voor de agrariërs zijn bedoeld. Geen invloed op voortzetting van de pacht, dus overgeleverd aan NM. Lekker dan! En zo zal het gaan met veel pachtgrond. Betalingsrechten aanvragen en vervolgens inleveren aan de schrapende eigenaar.

 • Jongman

  Natuurmonumenten direct ontmantelen!

 • w v gemert

  Het is jammer dat dit onderwerp en op deze manier niet in de regionale kranten komt .

 • joannes

  Ze zullen denken; Die boeren zijn toch in de minderheid en we hebben de Politiek achter ons!

 • Jongman

  De groenen zijn al in alle partijen geinfiltreerd. Ze zullen de economie van Nederland met hun bekrompenheid kapot maken.

 • PIETER123

  Daarom koopt deze grootgrond bezitter in Groningen zo maar de grond van de provincie.Dacht waarom nu waar halen ze het geld vandaan.
  Eerst maar eens een goede evaluatie als beheerder geen weide vogels meer en nu alleen pitrussen als monocultuur.Was dit nu echt nodig voor de verkiezingen in deze provincie?.Natuurmonumenten prima zaken gedaan als beleggingsclub.Zelfde mentaliteit als banken.Een grote pluim want de jongens in Rotterdam die veel geld hebben doen het zelfde,boeren betalen het gelag.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.