Home

Nieuws 2 reacties

Friesland taxeert schade muizenplaag

Leeuwarden - Duizenden hectares grasland in Friesland worden de komende tijd onderzocht op schade die is toegebracht door de muizenplaag die al enkele maanden in de provincie heerst. Taxateurs van het Faunafonds bekijken in opdracht van het provinciebestuur hoeveel grasland onherstelbaar is beschadigd.

Het college van Gedeputeerde Staten wil zo een exact beeld krijgen van de totale schade, meldde de provincie vrijdag. Landbouworganisatie LTO in Friesland schatte eerder dat de knaagdiertjes voor minstens €70 miljoen schade hebben aangericht.

Door de zachte winter en de warme droge zomer van afgelopen jaar is de muizenpopulatie vorig jaar geëxplodeerd. De miljoenen muizen graven gangen en vreten de graswortels op zodat het gras afsterft.

Dat gebeurt op zo'n grote schaal dat hele regio's er als een prairielandschap uitzien, aldus onderzoeksinstituut Alterra. Volgens Alterra gaat het in Friesland om minstens 12.000 hectare. De muizen zijn inmiddels ook de provinciegrens met Groningen overgestoken. Ook daar is al veel grasland kapotgegaan.

Boeren moeten forse investeringen doen om het grasland weer productief te krijgen en ook moeten ze extra voer bijkopen voor hun vee. Het Rijk en de provincie Friesland zijn niet van plan om de schade te vergoeden. Wel willen ze proberen om die op te laten nemen in de Europese calamiteitenregeling.

Boeren doen er daarom verstandig aan om een taxatie te laten uitvoeren, stelt de provincie die de kosten daarvan voor haar rekening neemt. Daarnaast zijn taxatierapporten nuttig voor wetenschappelijk onderzoek, om dit soort schades in de toekomst te beperken of te voorkomen.

Laatste reacties

  • ed12345

    Provincie en Rijk willen niet betalen!!!! Maar zij zijn wel degene de de wetten maakt zodat je de muizen niet mag vergiftigen

  • Kelholt

    Dat is toch ook de bedoeling als de muizen de overhand krijgen gaan de boeren van zelf weg .Boeren in Nederland is toch een groter probleem als de muizen zij zijn de schuld aan alles wat verkeerd is

Of registreer je om te kunnen reageren.