Home

Nieuws 3 reacties

Friesland stuurt 15 taxateurs op pad

Heerenveen – Provincie Friesland stuurt 15 taxateurs van het Faunafonds op pad om de muizenschade te taxeren. Aanmelden hiervoor moet voor 11 februari.

De ruim 900 boeren die zich al bij het meldpunt van LTO hadden gemeld, hebben een vragenlijst gekregen waarin ze precies moeten aangeven welke percelen schade hebben. Wie dat nog niet gedaan heeft, wordt opgeroepen zich alsnog te melden via de website van de provincie Friesland.

Het drempelbedrag van €300 voor meldingen van schade bij het Faunafonds geldt bij de muizentaxatie niet, verzekert Klaas Talma van de provincie. De taxatie heeft als doel de schade te inventariseren, maar schadevergoeding is niet mogelijk. De eerste taxatie gebeurt vanaf half februari. Het kan tot half maart duren voor de eerste ronde klaar is. Zolang wordt veehouders geadviseerd het land met rust te laten en te wachten met werkzaamheden. In april volgt een tweede taxatieronde.

De provincie verzekert dat ganzenschade en muizenschade goed van elkaar te onderscheiden zijn en dat ganzenschade normaal vergoed wordt. Maar in het geval de ganzen niet gekomen zijn omdat de muizen het gras al op hadden, zit de veehouder zonder gras en zonder vergoeding.

In de Friese provinciale staten wordt binnenkort gedebatteerd over de muizenschade. ChristenUnie dient een motie in om schrijnende gevallen financieel te ondersteunen met provinciaal- en rijksgeld.  Dit heeft steun van de VVD en het CDA. Sander de Rouwe van het CDA vindt dat de urgentie van het probleem in Den Haag onvoldoende doorgedrongen is. "Dit is geen muizenplaag maar een natuurramp."

Laatste reacties

 • zeelander

  Muizenplaag in Friesland
  Hebben ze geen katten daar

 • ate

  De muizenplaag beperkt zich niet alleen tot Friesland! OOK in Groningen hebben wij er veel last van! Wij hebben ons ook op de site gemeld van LTO Noord: doch worden wij door LTO Noord gedriscimineerd! Alleen boeren in Friesland worden door LTO geholpen!!!!!!!!! Leg dat maar eens uit aan alle boeren in Groningen die ook reeds zich verlaten voelen door de LTO (nb deelnemer aan de ronde tafel waar niets maar dan ook niets achter gesloten deuren wordt geregeld!!) en de Nederlandse overheid voor wat betreft de aardbevingschade!!!

 • Snel

  Ate je hebt `t gelijk aan je zijde

Of registreer je om te kunnen reageren.