Home

Nieuws 1 reactie

FD: verkoopplannen Vion in ijskast

Boxtel – Tijdelijk CEO Tom Heidman van Vion Food heeft plannen om het vleesconcern geheel of gedeeltelijk te verkopen opgeschort. De reden is dat het financieel weer goed genoeg gaat het bedrijf zelfstandig te saneren.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) op basis van anonieme bronnen. Vion zelf wil alleen kwijt dat Heidman zich focust op verbetering van de bestaande activiteiten.

Vion profiteert van een lagere varkensprijs en kostenbesparingen en presteert daardoor financieel ruim boven begroting, aldus het FD. De analyse komt overeen met wat de inmiddels vertrokken topman Michiel Herkemij in december 2014 communiceerde. Tegelijk heeft Vion nog veel geld nodig voor saneringen. De banken, in de praktijk is Rabobank bepalend, zouden volgens het artikel in het FD een limiet hebben ingesteld van €55 miljoen voor dit jaar. Ze houden Vion voorlopig ook nog in bijzonder beheer, waardoor Vion extra rente betaalt.

Herkemij richtte zich op verschillende verkoopscenario's, maar complete verkoop werd al direct als onwenselijk gezien. Wel is onderzocht of alleen in Nederland verder gegaan zou kunnen worden of bijvoorbeeld alleen met de rundvleesactiviteiten in Nederland en Duitsland. Het scenario waarbij 'Duitsland' wordt verkocht, zou €350 miljoen opleveren. Volgens het FD realiseerde Vion in 2014 een operationeel verlies op kernactiviteiten van zo'n €70 miljoen. Een jaar eerder was dat nog bijna €140 miljoen.

Vion maakte woensdag bekend dat Jacques Straathof terugtreedt als financieel directeur. Straathof blijft wel bij Vion om bepaalde strategische verbeteringsprocessen aan te zwengelen. Over het waarom van Straathofs terugtreden en de exacte inhoud van zijn nieuwe functie wil Vion niets kwijt. Joost Sliepenbeek van afvalverwerker Van Gansewinkel wordt per 1 mei financieel directeur. Sliepenbeek werkte met name in de retail en werkte in diverse functies eerder met Heidman samen. Na Kenaad Tewarie is Straathof alweer de tweede 'CFO' op rij die vrij snel vertrekt.

Eén reactie

  • kuiken007

    het is en blijft een soap bij vion rabo blijft extra rente plukken zodat net zoals rabo bij veel boeren doet er zeker geen ruimte in de begroting gaat komen!!!
    ik zeg ZLTO trek de stekker er uit, zal links en rechts even pijn doen, niet zo zeer bij de boeren na enkele maanden zullen de boeren de vruchten plukken

Of registreer je om te kunnen reageren.