AlgemeenNieuws

FAO: vogelgriep bestrijden met bio-informatica

Rome – De wereldvoedselorganisatie FAO gaat een samenwerking aan met Zwitserse instituut voor bio-informatica (SIB), om hightech middelen te ontwikkelen die in de toekomst moeten helpen infectieziekten als vogelgriep te bestrijden.

Dit meldt de FAO. Met deze technologie hoopt de FAO landen te helpen om in de toekomst uitbraken en verspreiding van virussen te voorkomen. Het Zwitsers instituut specialiseert zich in bio-informatica, een wetenschap die kennis uit de informatica toepast op biologische data, om zo de biologische kennis te vergroten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van bestaande en nog te verzamelen data, zoals bijvoorbeeld de genetische samenstelling van verschillende ziekteverwekkers. Door deze informatie te verzamelen en verwerken, wil men meer kennis vergaren om ziekteverspreiding in de toekomst tegen te gaan.

In Nederland heeft het Centraal Veterinair Instituut, onderdeel van Wageningen UR, recent met behulp van dergelijke technieken genoomsequenties bepaald en geanalyseerd om de besmetting van verschillende pluimveebedrijven met het H5N8-virus vast te stellen, zo vertelt onderzoeker Alex Bossers, gespecialiseerd in bio-informatica. Dit leverde de volledige genetische samenstelling van het virus op, waardoor het virus via databanken vergeleken kan worden met andere virussen. Zo kon onder andere worden vastgesteld dat het op alle bedrijven – uitgezonderd in Kamperveen – om separate introducties ging. Wanneer landen deze informatie steeds sneller en gemakkelijker met elkaar kunnen delen, wordt het mogelijk om uitbraken vroegtijdig te signaleren en de oorzaken sneller en beter te definiëren. Bovendien kunnen met de verzamelde data voorspellingen en risico-analyses voor de toekomst gedaan worden.

Beheer
WP Admin