Home

Nieuws

FAO en EU ondersteunen bij strijd tegen MKZ

Rome - De wereldvoedselorganisatie FAO en de EU gaan Europese landen ondersteunen om beter voorbereid te zijn op mogelijke uitbraken van mond-en-klauwzeer (MKZ).

De FAO en de Europese Commissie willen de veterinaire diensten in Europa uitbreiden, omdat een uitbraak van MKZ grote economische gevolgen heeft voor de getroffen lidstaat, maar ook voor de totale EU, vanwege de handelsbelangen. De Europese Commissie heeft de afgelopen jaren ongeveer 500 dierenartsen opgeleid om MKZ snel te traceren en snel te kunnen handelen bij een uitbraak.
In het project is er speciale aandacht voor de Balkan, waarbij ook niet-EU landen worden ondersteund in de strijd tegen MKZ.

In de strijd tegen zoönosen heeft de FAO het Zwitserse Bioinformatics instituut SIB gevraagd om referentiecentrum te worden voor dierziekten die ook over kunnen gaan op mensen. SIB heeft veel kennis op het gebied van zoönosen en een hoogwaardig kennisniveau. Zo heeft SIB technieken ontwikkeld om vroege detectie van zoönosen te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.