Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:11 feb 2015

Erfpacht is weer in trek

Doetinchem - De populariteit van erfpacht neemt door de grondhonger in de grondgebonden landbouwsectoren steeds meer toe. Beleggingsmaatschappijen, makelaars en zelfs kerkelijke instellingen merken dat boeren bij hen aankloppen voor erfpachtgrond. Cijfers van het Centraal ­Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen eveneens aan dat erfpacht in trek is.

Het areaal erfpacht is bescheiden ten opzichte van de voornaamste vorm van grondgebruik, namelijk eigendom. Vorig jaar was 57,80 procent van het totale landbouwareaal in eigendom, 26,45 procent was pacht en 2,17 erfpacht. Het aantal hectares erfpacht stijgt jaarlijks weer met 1.000 tot 2.000 hectare, aldus CBS-cijfers. Provincie Flevoland telt de meeste hectares erfpacht.

Nederland telde vorig jaar 2.356 boeren met een erfpachtcontract. Rond de eeuwwisseling was er een enorme terugval. Dit had onder andere te maken met de verkoop van overheidsgrond die in erfpacht was uitgegeven via Domeinen. Sinds 2011 neemt het aantal erfpachtboeren weer toe. In de provincie Friesland zitten de meeste erfpachtboeren.

Toename grondbeleggingen

De groei van het areaal erfpacht en aantal boeren met een erfpachtcontract komt voornamelijk door beleggingsmaatschappijen en verzekeraars, zoals ASR Vastgoed Vermogensbeheer. Dergelijke ondernemingen bieden erfpachtfinancieringen (belegger koopt grond en geeft het in erfpacht uit) aan. ASR is op dit gebied de grootste. Vorig jaar sloot het meer dan honderd nieuwe erfpachtcontracten af met een oppervlakte van zo'n 1.500 hectare. De verzekeraar laat weten dat hun portefeuille blijft groeien. Momenteel bezit het 33.000 hectare grond. Het gros is uitgegeven in erfpacht. Grondbelegger Fagoed liet eerder al weten te snakken naar geld, omdat niet het aanbod van grond, maar de beschikbaarheid van geld voor grondinvesteringen parten speelt.

Boeren kloppen aan bij kerk

Ook kerkelijke instellingen profiteren van de grondhonger bij boeren. Kantoor der Kerkelijke Goederen (KKG) houdt zich bezig met het beheer van kerkelijk vastgoed. Voornamelijk in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), maar hij werkt ook voor kerken die een ander geloof aanhangen.

"We worden vaker gebeld door boeren", vertelt Luuk ten Hooven, rentmeester bij KKG en werkzaam in het oosten en midden van het land. KKG beheert zo'n 11.500 hectare landbouwgrond voor kerken. "We hebben te maken met meer vraag vanuit de landbouwsector. Daarnaast zijn kerken hun grondpositie aan het herzien", vervolgt Ten Hooven. Ook zijn collega Gerrit Kolkman, werkzaam in Flevoland, de Kop van Overijssel en Drenthe merkt dat de vraag naar grond onder boeren is gestegen. "Het verschilt wel per gebied", nuanceert hij het. "Maar we worden veel gebeld, door boeren, projectontwikkelaars en opkopers", aldus Kolkman.

Dat kerken hun grondpositie opnieuw tegen het licht houden heeft twee redenen. Als eerste de sterk gestegen pachtprijzen. Daarnaast hebben kerken steeds meer moeite om hun boekhouding in orde te houden. De extra inkomsten uit de grond is dan een welkome aanvulling op de kerkbalans.

Laatste reacties

 • martijn.ter.horst1

  Excuses. Kop bij bovenste kaart Nederland moet zijn: aantal hectares erfpacht.

 • koestal

  Dan moet je wel heel scherp boeren,succes !

 • peter 103

  Erfpacht lijkt financieel aantrekkelijk, de jaarlijkse kosten zijn lager dan met bankfinanciering, MAAR, de waarde stijging gaat wel aan je neus voorbij. Als je de waarde ontwikkeling van de afgelopen 20 jaar bekijkt dan slaat het voordeel toch om naar eigendom met bank financiering. En bedenk wel dat je aan het eind van de rit met lege handen staat, en een lege portemonnee .

 • peter 103

  Erfpacht lijkt financieel aantrekkelijk, de jaarlijkse kosten zijn lager dan met bankfinanciering, MAAR, de waarde stijging gaat wel aan je neus voorbij. Als je de waarde ontwikkeling van de afgelopen 20 jaar bekijkt dan slaat het voordeel toch om naar eigendom met bank financiering. En bedenk wel dat je aan het eind van de rit met lege handen staat, en een lege portemonnee .

 • landboer

  Misschien peter, maar je bespaart er wel een hoop belasting mee. Overname is makkelijker en ja de waardestijging daar heb je alleen maar wat aan als je verkoopt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.