Home

Nieuws 3 reacties

Efsa: antibiotica-resistentie neemt toe

Brussel – Salmonella en campylobacter worden in Europa steeds resistenter tegen antibiotica. Resistente bacteriën worden zowel bij mensen als dieren gevonden. Dat blijkt uit een studie van de Europese voedsel- en warenautoriteit Efsa.

Steeds vaker worden multiresistente salmonella-isolaten gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat 31,8 procent van de salmonella-monsters die bij mensen zijn gevonden resistent zijn tegen de gangbaar gebruikte antibiotica tegen salmonella. Bij monsters die bij vleeskuikens zijn genomen, was dit in 56 procent van de gevallen, bij kalkoenen zelfs bij 73 procent. Bij vleesvarkens werd bij 37,9 procent van de salmonella-monsters resistentie aangetoond.

Bij campylobacter-isolaten die bij mensen, dieren en levensmiddelen zijn genomen is een hoge resistentie tegen fluoroquinolonen gevonden. Resistentie tegen gangbare antibiotica werd ook gevonden, maar in aanmerkelijk lagere hoeveelheden dan salmonella.
De resultaten zijn gebaseerd op cijfers van 2013. In Nederland zijn de eerste aanwijzingen dat de resistentie af neemt als gevolg van reductie van antibioticagebruik in de veehouderij.

Laatste reacties

 • DutchBW

  In onze research voor het boek UITGEBEEND constateerden wij dat verschijnsel ook.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Wij mogen goed werkende antibiotica niet meer gebruiken,wij kunnen dus alleen nog antibiotica gebruiken die niet of bijna niet werken.Wij worden dus verplicht antibiotica te gebruiken die juist resistentie in de hand werken of in het verleden resistentie veroorzaakt hebben.Ik bedoel hiermee alleen curatieve behandelingen.Het gevolg is op dit moment dat het onmogelijk is om zieke biggen nog te kunnen behandelen met als gevolg veel meer sterfte van biggen.Volgens de wet moeten we onze dieren goed verzorgen dat kan dus niet meer.

 • Burnetti

  Beste Gerard.
  Aanpassing van het middelengebruik vraagt een andere manier van veegezondheidsbeleid. De snelle methode met ruime keuze van AB mag niet meer, dus moet je op goede basis naar andere vorm van diergezondheids behoud. Hygiene en mestbeleid gaat hier een steeds grotere rol spelen. Kijk ook naar alternatieven voor AB. Deze zijn al succesvol in pilotstallen in Nederland.
  1 van je collega's besprak hier het succes van zeezout als bijmenging ipv AB tegen uierontsteking bij koeien.
  Deze (goedkope) oplossing zijn er ook voor de varkenssector.

Of registreer je om te kunnen reageren.