Home

Nieuws 13 reacties

Dijksma wil dynamiek in de delta

Den Haag - Zout en zoet water moet meer vrij spel krijgen in Nederland. Die ambitie heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) uitgesproken in de 'Natuurambitie Grote Wateren 2050 en verder'.

Dijksma  wil dat natuurlijke processen meer ruimte krijgen. Dat kan betekenen dat in bepaalde uiterwaardengebieden minder ruimte is voor bepaalde vormen van landbouw. In andere gebieden (Biesbosch) is het alleen mogelijk landbouwbedrijven te handhaven op terpen.

Het is in de visie van Dijksma niet zo dat natuur altijd de prioriteit krijgt, bovendien mag de veiligheid niet in gevaar komen. We l kan het zijn dat bepaalde gebieden worden opgeofferd om bij extreme situaties als waterberging te dienen. Dijksma denkt bij voorbeeld aan het doorsteken van duinen, om het zeewater onbewoonde delen van waddeneilanden te laten doordringen bij stormen.  Op die manier brengt de zee ook nieuw zand op de eilanden.

In sommige gebieden zal de verzilting toenemen, wat leidt tot een gewijzigd landbouwgebruik. IN het rivierengebied zullen delen minder geschikt worden voor intensieve landbouw. Grootschalige begrazing behoort tot de alternatieve vormen van landbouw.  Dijksma ziet kansen voor verbrede agrarische bedrijven, die ook een rol vervullen in het beheer van het landschap en een recreatieve functie vervullen.

Voor de Zuidwestelijke delta zegt  Dijksma dat de beschikbaarheid van zoetwater verandert. Dijksma meent dat de natuurambitie kansen kan bieden voor de landbouw, bij voorbeeld doordat ook zonder externe wateraanvoer mogelijkheden blijven voor de landbouw. "Dat is nu al te zien op Schouwen-Duiveland, Walcheren en Noord-Beveland", aldus  Dijksma. "Met neerslag als enige zoetwateraanvoer is daar goede landbouw mogelijk."

Laatste reacties

 • info36

  Hoezo de weg kwijt?

 • Bloemestein

  De weg kwijt? Hopeloos verdoold. Wel goed voor de komende verkiezingen.

 • EMERGO!

  Zonde zonde zonde!
  hoor niets over zoute kwel die omhoog komt.
  bij droogte is hier nauwelijks zoet water voorhanden.
  Waardeloos besluit!
  Denk eens na en schop die natuurfreaks eens weg uit Den Haag.
  Mensen, stem agrarisch bij komende waterschapverkiezingen!

 • ...............

  Staatssecretaris van landbouw of TEGEN landbouw? Ik weet het eigenlijk al wel. Wat een volk.

 • trijnie

  We moeten hier zeker verzuipen. Boos kan ik worden over zoveel onzin.
  Voor enkele jaren terug stond hier alles nog blank, het water stond onder het huis en dan willen ze er notabene zout water inlaten en duinen door steken. Dit heeft niets meer met natuur te maken.

 • Wim Toornstra

  Linkse hobby's het blijft een gruwel voor elke landbouwer.

 • Mels

  Mocht ik nog es van plan om eens een vakantie in mijn geboorteland te gaan vieren mag ik wel opschieten. Daar staat binnen nu en 5 jaar misschien wel 1,5mtr water. Wat een gekken lopen er toch rond/zitten er in de kamer. Is die prop niet gewoon dement aan het worden?

 • fvdboomen1

  Ik zou zeggen doe een project in Den Haag met dat onder water te zetten bevalt het daar goed en niemand klaagt dan kunnen jullie het hele land onder water zetten.grt W Verdonschot

 • ed12345

  Ik zou zeggen madame Dijksma ,Schoenmaker blijf bij je leest '
  Doe het werk waar je voor aangesteld bent ,maar dwaal niet af naar voor jouw onbekende terreinen ,want sorry nu ben je wel heel erg verdwaald aan het raken

 • veldzicht

  Kotsmisselijk wordt je er van,onbegrijpelijk dat een stelletje onbenullen met zulke plannen kan komen en bij de staatssecretaris vindt het nog gehoor ook.Er was toch zoiets als een begrotings tekort ?

 • ed12345

  We zullen maar zeggen, op bijna alles zit een houdbaarheids datum!!! die schijnt bij Sharon Dijksma nu wel genaderd te zijn
  Jammer in het begin deed ze zo haar best

 • Henk j

  Ze heeft 1953 niet mee gemaakt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • el

  Dan moeten we op Dusseldorf vliegen,als het westen onder water staat!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.