Home

Nieuws 16 reacties

Dijksma wijst naar provincies voor muizenschaderegeling

Den Haag - Friese melkveehouders hoeven nog niet te rekenen op een financiële tegemoetkoming voor de muizenschade. In de Tweede Kamer is nog geen meerderheid voor een steunregeling voor de boeren. Dat bleek dinsdag tijdens een kort debatje over de muizenschade.

Het parlement deed dinsdag wel een beroep op staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma om op korte termijn met oplossingen te komen, maar de coalitiepartijen VVD en PvdA lieten nog niet het achterste van hun tong zien door bij voorbeeld in de vorm van moties de staatssecretaris aan te zetten tot een financiële regeling.

Geurts wil inzet Borgstellingsfonds

Het CDA vroeg bij monde van Jaco Geurts wel om een calamiteitenregeling.  Geurts vindt dat het Borgstellingsfonds moet worden ingezet om als buffer te dienen voor de getroffen boeren. Dijksma zegde toe in gesprek te zullen gaan met betrokken banken. Zij wil samen met de banken kijken hoe kan worden voorkomen dat als gevolg van de muizenplaag bedrijven omvallen. "Maar er zijn ook melkveehouders om heel andere redenen in de problemen. We moeten hier in Den Haag niet suggereren dat er makkelijke oplossingen zijn", aldus Dijksma. Zij voegde eraan toe dat zij niet kan toezeggen dat ze in gesprek met de banken tot een regeling komt die soelaas biedt. "Ik leg me niet vast op een uitkomst."

Provincie kan helpen met Faunafonds

Volgens Dijksma moet de blik van de boeren ook niet alleen in de richting van Den Haag gaan. Volgens haar zou de provincie via het Faunafonds  de nood enigszins kunnen lenigen. "Dat kan de provincie doen. Tien jaar geleden is dat ook gebeurd. Toen hebben de boeren wel de belofte gedaan dat er een beheerplan zou komen. Maar dat is er nog niet. Dat moet er nu dus wel komen."

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers steunde de staatssecretaris: "Volgens ons is de provincie aan zet."

De staatssecretaris herhaalde dat ze wil meewerken aan een nieuwe verzekering tegen dergelijke schade, vergelijkbaar met de brede weersverzekering. Samen met de provincies, de waterschappen en de landbouworganisaties zoekt ze naar mogelijkheden om  de muizenplaag aan te pakken. Dijksma heeft op het departement een muizenambtenaar aangesteld, die in het overleg de regie moet voeren.

Friese boeren bieden petitie aan

Het debat in de Tweede Kamer volgde op de aanbieding van een petitie door getroffen Friese boeren. Zij spraken met verschillende Kamerleden.  Woordvoerder Jelle Bouma,  melkveehouder uit Scharnegoutum, was gisteren aan het eind van de dag niet tevreden.  Hij hoopt dat PvdA en VVD nog over de brug komen. "Wat er nu gebeurt is niet genoeg", vindt hij. "We moeten nog een hoop lobbywerk verrichten." Bouma en zijn medestanders bepleiten onder andere een knelgevallenregeling om de liquiditeitsproblemen te overbruggen.

De staatssecretaris heeft toegezegd dat ze binnen een week inhoudelijk zal reageren op de wensen van de veehouders.

Laatste reacties

 • wwesselink1

  In Nederland is door het ontbreken van werkzame toegelaten bestrijdingsmiddelen een muizenplaag.
  In de andere EU landen is dat geen probleem.
  Daar mogen muizen effectief bestreden worden.
  Van Europa mag het wel!

 • alphons1

  wil je de muis bestrijden op grasland. gewoon ouderwets mest uitspuiten. daar kunnen de muise niet tegen. is ook veel beter voor het andere bodemleven dan zodebemesten. meer bodemleven minder nitraat uitspoeling. bodemleven moet ook in de winter gevoed worden. in andere landen snappen ze da wel. behalve de deskundige van de nederlandse regering. anders hebben die geen werk

 • info36

  Er is maar 1 ding dat effectief werkt en dat is chemische bestrijding.
  Overigens wat heeft de VVD toch veel met boeren op! Als het om Shell ging of een corrupte bank hadden ze wel adeqaat gereageerd.
  Lang leve het neo liberalisme.

 • Bloemestein

  Een muizenambtenaar? van de ratten besnuffeld zeker!

 • Ishtar

  ===> Tien jaar geleden is dat ook gebeurd. Toen hebben de boeren wel de belofte gedaan dat er een beheerplan zou komen. Maar dat is er nog niet. Dat moet er nu dus wel komen.'
  ***
  LTO kan dus prima betalen.

 • .....

  Als er nieuwe wetgeving komt zegt dat volk uit Den Haag dat het van Europa moet.

  Als je ze terecht om steun vraag dan wijzen ze naar de provincie


  Waarvoor zijn we die klootzakken in den Haag eigenlijk nog nodig????

 • jan1953

  wolfen in duitsland geldwolfen in den haag

 • jan1953

  wolfen in duitsland geldwolfen in den haag

 • PetervanKempen

  Iedereen wijst naar elkaar, bij dat wijzen richt je drie vingers op jezelf.
  Zo zou het kunnen worden opgelost, drie vijfde eigen risico, twee vijfde verzekering waarin Dijksma nu dan eindelijk WEL de beloofde storting doet, en BEHEERPLAN: nu wel maken , en daarbij moet alles bespreekbaar zijn van onderwater zetten: (dichtstoppen drainage buizen, wallen iets verhogen en land vol pompen) tot eerder scheuren, zaaien, teeltwisseling naar mais , mest uitbrengen op het land, ipv injecteren, en ga maar door.

 • PetervanKempen

  Iedereen wijst naar elkaar, bij dat wijzen richt je drie vingers op jezelf.
  Zo zou het kunnen worden opgelost, drie vijfde eigen risico, twee vijfde verzekering waarin Dijksma nu dan eindelijk WEL de beloofde storting doet, en BEHEERPLAN: nu wel maken , en daarbij moet alles bespreekbaar zijn van onderwater zetten: (dichtstoppen drainage buizen, wallen iets verhogen en land vol pompen) tot eerder scheuren, zaaien, teeltwisseling naar mais , mest uitbrengen op het land, ipv injecteren, en ga maar door.

 • Ishtar

  @6, als het beloofde plan gemaakt was 10 jaar geleden, met dus oorzaken, symptomern, observaties, oplossingen etc etc
  Dan had men nu niet gedaan, alsof het pardoes nieuw probleem, men zieligi is, en dus iemand anders zijn geld moet geven (belasting) aan een boeren sector dat dus 10 jaar geleden iets beloofde, de centjes kreeg, en toen dacht, mooi centen binnen, en spontaan vergat wat men beloofd had?
  Lijkt wel een sector convenant?
  -maw, wie heeft dit 10 jaar geleden beloofd?
  -en waarom is het plan niet gemaak?
  -LTO als vb moet dus betalen, als je faald moet je op je blaren zitten.
  -dus zou ik graag willen weten, wie dit 10 jaar geleden heet beloofd?
  -en dan kan een journalist van boerderij hem of haar mooi vragen waarom het niet gemaakt is.

 • sybrenm1

  Wel als de boeren niet met hun handen vastgebonden door de jungle van regelgeving uit Den Haag kon men veel van deze plaag bestrijden. Den Haag is dus eigenlijk verplicht om met geld over de balk te komen.

 • maatje 1904

  Van een muis een olifant maken???????.

 • oeleboele

  gewoon met de kunstmeststrooier vergif strooien ( of in kleine boterham zakjes handje vol vergif doen en dit strooien over het land, nemen ze nl mee naar de nesten), ja dat is even een avond zakjes vullen met elkaar, maar wel effectief .............of land onder water laten lopen. Helaas, moet het zo, omdat er niks mag in dit land, dus heft in eigen handen nemen!

 • hoving1

  Gewoon de muizen bestrijden.

 • joohoo

  Micky de muizenambtenaar??????. Met hulp van Goofy zeker!!.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.