AlgemeenNieuws

Dierenbescherming wil bouwstop veehouderij

Den Haag – De Dierenbescherming roept de provincies op om zo snel mogelijk een bouwstop voor de veehouderij af te kondigen. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van State (RvS) dat zaken als brandveiligheid en dierenwelzijn niet als voorwaarden gesteld mogen worden bij uitbreiding of nieuwbouw van veebedrijven.

De RvS oordeelt dat alleen ruimtegerelateerde eisen mogen worden opgenomen in een provinciale verordening ruimte of een gemeentelijk bestemmingsplan. Regels voor diergezondheid, dierenwelzijn, brandveiligheid en fijnstof horen niet in het ruimtebeleid, aldus de RvS.

Ontheffing bij extra voorwaarden

“Als gevolg hiervan dreigen er onder andere nieuwe dieronvriendelijke megastallen te komen. Dit is voor ons onacceptabel”, aldus de Dierenbescherming. Een bouwstop kan dit volgens de Dierenbescherming voorkomen. De organisatie wil voor veehouderijen die zich wel aan extra voorwaarden willen houden een ontheffing voor de bouwstop verlenen. “Het gaat ons er om de niet-wenselijke veehouderij tegen te gaan. Bedrijven die juist wel willen investeren in duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid moeten in aanmerking kunnen komen voor een ontheffing voor de bouwstop”, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Groninger Verdienmodel en BZV

De uitspraak van de Raad van State maakt de aanpak van Groningen en Noord-Brabant niet mogelijk. In het Groninger Verdienmodel mogen melkveebedrijven onder voorwaarde van aanvullende maatregelen het bouwoppervlak vergroten tot 4 hectare. In de ‘Brabantse Zorgvuldigheidsindex Veehouderij (BZV)’ moeten Brabantse boeren milieu-, volksgezondheids-, dierenwelzijns- en landschapspunten scoren alvorens ze een bouwvergunning voor een veebedrijf kunnen krijgen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) willen initiatieven van provincies om aanvullende eisen te stellen aan veehouderijbedrijven wel ondersteunen. Zo wordt er gewerkt aan aanvulling van de Crisis- en Herstelwet om provincies en gemeenten meer bevoegdheden te geven. Om in de tussentijd geen wildgroei van grootschalige veehouderij te krijgen, heeft de Dierenbescherming alle provincies per brief dringend opgeroepen een bouwstop voor de veehouderij in hun provincie af te kondigen.

De Dierenbescherming heeft nog geen reacties van provincies ontvangen.

Beheer
WP Admin