Home

Nieuws 14 reacties

Dierenbescherming wil bouwstop veehouderij

Den Haag - De Dierenbescherming roept de provincies op om zo snel mogelijk een bouwstop voor de veehouderij af te kondigen. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van State (RvS) dat zaken als brandveiligheid en dierenwelzijn niet als voorwaarden gesteld mogen worden bij uitbreiding of nieuwbouw van veebedrijven.

De RvS oordeelt dat alleen ruimtegerelateerde eisen mogen worden opgenomen in een provinciale verordening ruimte of een gemeentelijk bestemmingsplan. Regels voor diergezondheid, dierenwelzijn, brandveiligheid en fijnstof horen niet in het ruimtebeleid, aldus de RvS.

Ontheffing bij extra voorwaarden

"Als gevolg hiervan dreigen er onder andere nieuwe dieronvriendelijke megastallen te komen. Dit is voor ons onacceptabel", aldus de Dierenbescherming. Een bouwstop kan dit volgens de Dierenbescherming voorkomen. De organisatie wil voor veehouderijen die zich wel aan extra voorwaarden willen houden een ontheffing voor de bouwstop verlenen. "Het gaat ons er om de niet-wenselijke veehouderij tegen te gaan. Bedrijven die juist wel willen investeren in duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid moeten in aanmerking kunnen komen voor een ontheffing voor de bouwstop", aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Groninger Verdienmodel en BZV

De uitspraak van de Raad van State maakt de aanpak van Groningen en Noord-Brabant niet mogelijk. In het Groninger Verdienmodel mogen melkveebedrijven onder voorwaarde van aanvullende maatregelen het bouwoppervlak vergroten tot 4 hectare. In de 'Brabantse Zorgvuldigheidsindex Veehouderij (BZV)' moeten Brabantse boeren milieu-, volksgezondheids-, dierenwelzijns- en landschapspunten scoren alvorens ze een bouwvergunning voor een veebedrijf kunnen krijgen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) willen initiatieven van provincies om aanvullende eisen te stellen aan veehouderijbedrijven wel ondersteunen. Zo wordt er gewerkt aan aanvulling van de Crisis- en Herstelwet om provincies en gemeenten meer bevoegdheden te geven. Om in de tussentijd geen wildgroei van grootschalige veehouderij te krijgen, heeft de Dierenbescherming alle provincies per brief dringend opgeroepen een bouwstop voor de veehouderij in hun provincie af te kondigen.

De Dierenbescherming heeft nog geen reacties van provincies ontvangen.

Laatste reacties

 • Joseph,de man

  EINDELIJK KOMT ER LICHT IN DE DUISTERNIS

 • alco1

  Nieuwe stallen per definitie beter voor het welzijn, want welzijn scoort ook voor de boer
  Waar zeurt men toch over.

 • leyen

  Ben ik helemaal met je eens alco1. Mag de boer nog ondernemen? Dierenbescherming zijn mensen die hun inkomen jammer genoeg niet uit de agrarische sector halen, anders zouden ze wel anders reageren op uitbreiding en nieuwbouw.

 • stoksholsteins

  Irritant dat de Dierenbescherming de uitspraak van de RVS over wat al dan niet in het ruimtebeleid hoort, uitlegt alsof er dan geen regels meer gesteld gesteld worden aan o.a. brandveiligheid, dierenwelzijn enz. Moedwillig de burger een vertekend beeld voorhouden en 'mega'stallen, wat daar dan ook onder verstaan wordt, per definitie bestempelen als zijnde dieronvriendelijk is van een bedenkelijk niveau. Deze manier van communiceren om daarmee trachten provincies tot een 'bouwstop' aan te zetten is ver onder de maat en de Dierenbescherming onwaardig.

 • Fredrika

  Jammer dat de Dierenbescherming laat blijken echt geen idee te hebben waar men over praat. Als ze dit wel wisten dan hielden ze hun mond want zowel voor de boer als voor de dieren zijn de nieuwe stallen een grote vooruitgang zowel als in leef- als in werkplezier. En voor een koe maakt het echt niet uit of ze met 60 of met 300 koeien in een stal wonen, ze worden allemaal goed behandeld. Maar dat ze tegen schaalvergroting zijn, geeft aan dat men bij de Dierenbescherming bereid is om iets meer voor de melk te betalen en dat kan ik dan wél weer waarderen.

 • w v gemert

  stoksholsteins, helemaal mee eens. Een schande voor de rechtsstaat als uitspraken van RvS niet gerespecteerd en uitgevoerd worden.

 • Fredrika

  Jammer dat de Dierenbescherming laat blijken echt geen idee te hebben waar men over praat. Als ze dit wel wisten dan hielden ze hun mond want zowel voor de boer als voor de dieren zijn de nieuwe stallen een grote vooruitgang zowel als in leef- als in werkplezier. En voor een koe maakt het echt niet uit of ze met 60 of met 300 koeien in een stal wonen, ze worden allemaal goed behandeld. Maar dat ze tegen schaalvergroting zijn, geeft aan dat men bij de Dierenbescherming bereid is om iets meer voor de melk te betalen en dat kan ik dan wél weer waarderen.

 • a.van.hoof1

  Helemaal eens met stoksholsteins. Deze voorwaarden horen ook niet thuis in het bestemmingsplan. o.a. Brandveiligheid moet wel degelijk aan strenge voorwaarden voldoen zowel bij de bouwvergunning als bij de verzekering, En ook het dierenwelzijn wordt voldoende geborgd in de wetgeving die daar duidelijke regels voor heeft. De dierenbescherming roept , tegen beter weten in, maar wat. Zou dit zijn om tov hun leden ook een signaal af te geven? Anders lijkt het of WD en al die andere veganisten alleen van zich laten horen.. De landbouworganisaties incl. vakbonden gingen er van uit dat ze in de dierenbescherming een betrouwbare partner hadden om samen het dierenwelzijn op een hoger peil te doen krijgen. Als ze dit soort uitspraken gaan doen lijkt het me beter om deze samenwerking ook maar stop te zetten. Organisaties geef dat signaal maar af.

 • anton1937

  Blijkbaar is de dierenbescherming zo onkundig at zij niets begrijpt van denederlandse wetgeving. De RVS heeft nl uitgesproken dat de provincie Brabant niet in bestemmingsplannen mag vastleggen,dat al of niet het toestaan van de veehouderij uitbreidingen mag vastleggen. Brandveiligheid is in Nederland geregeld in de omgevingswet en het bouwbesluit..Eerst moet de dierenbescherming en andere eerst een cursus wetgeving doorlopen voordat zijn hun mond opendoen.

 • Gijs Gans

  Ophouden te overleggen met zulke clubjes.

 • Ishtar

  @8 daar ben ik het volkomen mee eens.
  Laat de vee-industrie bestuurders maar de samenwerking opzeggen met dierenbescherming.
  Lijkt mij ook stukken beter.

 • dutch kiwi

  Leyen,,
  Indirect halen de mensen v d dierenbescherming wel hun inkomen uit de landbouw want daar wordt t meeste overgeklaagd,jammer genoeg
  Ze begrijpen niet dat n boer geen honderd duizenden euros gaat investeren om niet t beste voor hun koeien te bouwen en zo een lager resultaat krijgen .wordt wakker dierenbescherming profiteers.

 • mafex

  zo is het @gijsgans

 • schapendoes

  Wat wordt er gezeurd. Ook voor de kinderen van boeren moet er toch een goede toekomst (=goed) milieu zijn. Ook is het voor hen niet leuk als er dieren omkomen bij brand. Er is geen goede brandveiligheid, anders zouden er niet zoveel dieren omkomen bij stalbranden. Boeren moeten wel kunnen ondernemen, maar ondernemers moeten niet boeren.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.