Home

Nieuws 8 reacties

Dieprode cijfers voor Trigon Agri

Talinn – Het beursgenoteerde landbouwbedrijf Trigon Agri heeft in 2014 opnieuw zwaar verlies geleden. Mede door de dramatische koersval van de Russische roebel en vooral de Oekraïense hryvnia kwam het bedrijf uit op een nettoverlies van €13,3 miljoen, terwijl het een jaar eerder al €16,8 miljoen in het rood dook. Wisselkoersen drukten het resultaat met €12,3 miljoen. Voor 2015 is de Oost-Europese akkerbouw- en melkveeonderneming relatief hoopvol.

Trigon Agri benadrukt dat het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen €13,6 miljoen positief was. Dat is inderdaad aanzienlijk beter dan het verlies van €1,1 miljoen dat een jaar eerder werd gerealiseerd. Feit is dat het megabedrijf er al jaren niet in slaagt cijfermatig te overtuigen. In 2012 kwam dat door droogte in Rusland en  in 2013 maakte een superoogst dat de graanprijs instortte.
Nu zijn het dus wisselkoersen. Het gebrek aan resultaat maakt wel dat aan het model wordt getwijfeld. Het model: met westerse kennis het landbouwpotentieel in het oude Oostblok ontsluiten. Daarbij luidt het devies: groot, groter, grootst. De graanpoot van Trigon Agri omvat inmiddels 157.000 hectare en bevindt zich in Rusland en Oekraïne. Daarnaast is Trigon Agri eigenaar van twee melkveeclusters in Estland en de Russische regio Sint-Petersburg, met circa 500 melkkoeien.
Trigon Agri erkent dat het beeld niet erg positief is en kondigde daarom al eerder aan de komende paar jaar geen extra geld op de beurs te willen ophalen. Het bedrijf zegt dat de landbouw in Rusland en Oekraïne zwaar onderhevig is aan de politieke, economische en financiële situatie in de regio – die vanzelfsprekend niet erg goed is. Het bedrijf claimt zelf zegt voldoende werkkapitaal voor 2015 te hebben veiliggesteld, maar waarschuwt dat dit niet geldt voor veel boeren in het gebied.
Dit kan ertoe leiden dat de oogst in 2015 negatief wordt beïnvloed, mogelijk zelfs in belangrijke mate. Voor Trigon Agri is dat een beetje vervelend omdat het niet alleen zelf boert, maar ook voor zich laat boeren en bovendien veel omzet realiseert met opslag en vervoer van granen. Deze ontwikkeling kan vooral leiden tot hogere prijzen van graan en zuivel, en dat is voor Trigon Agri zeer positief.
Daarbij gaat de onderneming er wel vanuit dat er geen Russische exportstop komt. Het risico van zo'n exportstop is niet denkbeeldig. Rusland beperkte al eerder de graanexport omdat binnenlandse prijzen van graanproducten maar vooral ook veevoer en dus vlees uit de pan dreigden te rijzen. Rusland probeert prijzen momenteel nog te dempen door de invoer van vooral Braziliaans vlees op te voeren, bijvoorbeeld door sneller exportcertificaten aan Braziliaanse slachthuizen te verstrekken.
Trigon Agri wordt geleid vanuit de Estse hoofdstad Talinn, maar is geregistreerd in Kopenhagen. Het bedrijf is beursgenoteerd in Stockholm en werd in 2006 opgericht met vooral geld van Finse rijke particulieren.

Laatste reacties

 • John*

  ze vergeten de toegevoegde te creëren. maar wat niet is kan nog komen.

 • agratax2

  @John. Toegevoegde waarde in de vorm van verwerking is niet hun doelstelling. Triton Agri wil boeren en ik denk op termijn verdienen aan handel in landbouwproducten en grond. In het veslag staat immers dat ze (zelfstandige) boeren voor zich laten produceren. Ik vind dat deze club wel veel >leergeld< moet betalen om tot winstgevendheid te geraken.

 • info36

  Ik denk dat ze op termijn naar de klote gaan.

 • gjcamps

  Het gaat mis omdat het niet hun eigen geld is waarmee ze spelen maar dat van beursspeculanten. Je kunt ook in tropisch hout beleggen.

 • flyinghollander

  Ze zijn niet helemaal gek, idee is vaak anders, grond op naam zetten. Dus eigendom er van maken, kijk ook even naar de balanswaarde, ja ze draaien verlies maar door eigendom in grond stijgt waarde bedrijf wel. Ze gaan nu een nieuwe veehouderij bouwen.

 • ed12345

  Flying Hollander jij bent al lang ter plaatse ,daardoor een veel betere kijk er op dan ik .Mega en dan bedoel ik honderdduizenden ha groot bedrijf is maar voor zeer enkele weggelegd omdat rendabel te houden denk ik
  En natuurlijk de politiek kan je maken en of breken

 • Mels

  Behoorlijk bodemloze put......sponsort de Rabo hier ook of welk eender andere bank pompt er weer een berg geld in????

 • agratax2

  @flyinghollander. Grondprijsstijgingen in Nederland en daar buiten zijn niet te vergelijken. Waarom zou er in de landen waar Trigon Agri opereert van explosieve grondprijstijging zijn? Er ligt daarnog meer dan genoeg grond braak en kost vermoedelijk niet meer dan ploegen en egaliseren om daarna ingezaaid te worden voor de nieuwe oogst. Neem deze kosten + aanloop kosten en je hebt de hectare prijs voor >goede< grond.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.