Home

Nieuws

Copa-Cogeca wil ruimte voor biobrandstof

Brussel – De Europese biobrandstoffenindustrie en boerenkoepel Copa-Cogeca waarschuwen leden van het Europees Parlement tegen het verlagen van doelstellingen voor biobrandstoffen.

De belangenbehartigers vragen het Parlement te verzekeren dat ten minste 8 procent van alle transportbrandstoffen in 2020 komt van biobrandstoffen op basis van voedselgewassen. Het gebruik van biobrandstoffen op basis van gewassen leidt volgens critici juist tot hogere prijzen en minder beschikbaarheid van voedsel.

Maximum aan voedselgewas in biobrandstof

De Europese Commissie stelt voor het in 2009 afgesproken percentage van 10 procent biobrandstoffen in de brandstofmix te verlagenen daarbij een maximum van 5 procent in te stellen voor biobrandstoffen op basis van voedselgewassen. De lidstaten hebben gevraagd om een maximum van 7 procent terwijl het Parlement vooralsnog stuurt op 6 procent. De belangenbehartigers willen dus fors meer.


Volgens secretaris-generaal van Copa-Cogeca Pekka Pesonen leiden verlagingen van doelen tot minder groei en meer baanverlies. Het klimaat en de energiezekerheid en onafhankelijkheid van buitenlandse leveranciers van eiwitrijk voer, zouden eveneens lijden onder bijstelling van beleid. Op dit moment wordt in Europa vooral biodiesel gemaakt uit koolzaad, terwijl elders respectievelijk suikerriet en mais vaak de basis vormen van bio-ethanol.

Effect van teelt voor biobrandstof

De organisatie vindt dat bij berekeningen van de effecten van het telen van gewassen voor biobrandstoffen, indirecte gevolgen door een verandering van landgebruik niet moet worden meegewogen. De gedachten is dat door het telen van bijvoorbeeld mais voor verwerking in bio-ethanol het telen van voedselgewassen verder opschuift en natuur verdringt. Copa-Cogeca vindt de bestaande modellen voor het berekenen van dit effect niet wetenschappelijk onderbouwd en niet internationaal geaccepteerd.


Uit nieuwe cijfers van het Europees milieuagentschap EEA is de hoeveelheid biobrandstoffen in de EU-brandstofmix in 2013 voor het eerst sinds 2005 gedaald. In 2013 daalde de hoeveelheid 6,9 procent tot 14,6 miljoen ton olie-equivalent. De daling volgt op stijgingen van 6,5 procent in zowel 2011 als 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.