Home

Nieuws 13 reacties

Coördinator terrorismebestijding: wees zorgvuldig met kunstmest

Den Haag – De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwt boeren zorgvuldig te handelen met kunstmest.

Kunstmest is een geliefd bestanddeel van criminelen en terroristen om explosieven te maken. Vrijwel alle aanslagen worden gepleegd met zelfgemaakte bommen, waarbij nitraathoudend kunstmest een belangrijke grondstof is.

Het huidige dreigingsniveau  voor terrorisme in Nederland is door de recente aanslagen in Parijs en Kopenhagen en de jihadgangers naar Syrië 'substantieel'. Daarmee is het dreigingsniveau nu op het een na hoogste niveaus.

Nederland werkt op het moment aan de invoering van nieuwe wetgeving voor de verkoop van chemische producten die misbruikt kunnen worden voor het maken van explosieven. Het gaat dan vooral om nitraathoudende kunstmest en schoonmaakmiddelen als waterstofperoxide en salpeterzuur. In Europa is een nieuwe verordening van kracht geworden die handelaren in kunstmest verplicht om verdachte situaties te melden. Deze meldplicht geldt wettelijk niet voor boeren, maar de NCTV roept boeren wel op verdachte situaties te melden bij het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën.  Voor kunstmesthandelaren wordt melden wettelijk verplicht. Daarmee worden de afspraken die de sector had gemaakt in het Security Convenant Kunstmest wettelijk geborgd.
Bij een verdachte situatie gaat het om onbekenden die kunstmest willen kopen bij een boer of kunstmesthandelaar. Zeker wanneer ze op zoek zijn naar kunstmest met een hoog nitraatgehalte, zich zenuwachtig gedragen en niet goed duidelijk kunnen maken waar ze de kunstmest voor willen gebruiken is er aanleiding om melding te maken. Ook wanneer er kunstmest gestolen of verdwenen is, moet dit gemeld worden.  NCTV adviseert om de voorraad van kunstmest en andere chemische stoffen goed in beeld te hebben, zodat ook inzichtelijk is als er mogelijk iets verdwijnt. De verdwijning van kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld een zak kunstmest of een jerrycan waterstofperoxide kan al verdacht zijn.
Vorig jaar kreeg NCTV veertien meldingen bij het meldpunt. Die hebben in drie gevallen geleid tot aanhoudingen.
NCTV roept boeren op waakzaam te zijn. De afgelopen jaren zijn vanuit Nederland ongeveer 180 mensen naar Syrië en Irak gereisd om daar te strijden. Velen van hen hebben daar ervaring opgedaan met explosieven, aldus de NCTV.

Laatste reacties

 • Ceas

  Wat een getrut.

 • wadevries

  Onvoorstelbaar dat je zoiets over je kostbare bodem wilt strooien, pure explosieven!

 • landboer

  Onvoorstelbaar dat je er iets anders mee wil doen!

 • ed12345

  Het zal niet meevallen daar werkelijk controle op te hebben de hoeveelheden benodigd voor explosieven zijn niet bar groot ,Met een beetje trainig weten die gastjes heus wel wat ze hebben willen en hebben onze toelichting daar niet bij nodig

 • Mozes

  Het meest gevaarlijk is kalkammonsalpeter.

 • hooghoes

  Wat zou dat opleveren kunstmest verkopen aan terroristen ??

 • blc1

  Voor ammoniumnitraat zijn inmiddels gelukkig genoeg vervangers op de markt zoals ureum , spuiloog, mineralencocentraal en de dunne fractie uit drijfmest .Meer hierover <> , de machines ervoor worden gedemonstreerd op vrijdag 27 feb bij Helicon te Boxmeer . H.Bartlema Wageningen .

 • Jan Veltkamp

  @hooghoes, je slaat de spijker op de kop. Als je bedankt hoe corrupt onze top in den haag is dan mag je van de onderdanen niet beter verwachten. M.a.w de in het artikel genoemde zogenaamde borging is weer een burocratische tijger zonder inhoud.
  En je moet ook letten of kopers zenuwachtig zijn. Nou als dat zo is dan sturen ze toch de buurjongen. Ik denk dat dit soort opmerkingen meer aangeeft op welk niveau van denken onze nationale terrorisme bestrijding zich bevindt.

 • AmMy Consultancy

  Goed dat dit onder de aandacht wordt gebracht, je immers maar een rand debiel nodig om je gezin totaal te ontwrichten.

 • joohoo

  Kalkamonsalpeter op het europese vasteland werdt altijd behandeld zodat het ongeschikt was voor springstof. De EU heeft dat gewijzigt na de val van de muur.Dat heeft nu vervelende gevolgen.Of je moet controleurs aan het werk willen houden!.

 • gjcamps

  Bij de boerenbond of welkoop winkel kan elke burger met tuinlaarzen toch gewoon zoveel zakken kopen als hij of zij wil? Met een burka op wordt het misschien wel verdacht.

 • Mozes

  Nee @gjcamps, kalkammonsalpeter mag al meerdere jaren niet meer via balieverkoop verkocht worden. De verkoop van iedere kilo KAS wordt geregistreerd. Er is wel stikstofkunstmest voor de tuin beschikbaar maar die bevat weinig nitraat, veel ammonium en veel zwavel.

 • Jan-Zonderland

  Als ik hier Amonium Nitrate bestel, dan wordt het geleverd in een verzegelde vrachtwagen en moet ik er zelf bij aanwezig zijn als het zegel eraf wordt geknipt en tekenen voor ontvangst. Eerst denk je van, wat een kul, maar ik vind het toch wel een goede zaak. Of je er de kwaadwillenden echt de wind mee uit de zeilen neemt is de vraag maar beter iets doen dan niets.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.