Home

Nieuws 1 reactie

'Coöperaties vaker op zoek naar vreemd kapitaal'

Utrecht – Agrarische coöperaties gaan steeds vaker op zoek naar vreemd kapitaal om hun coöperatie te financieren. Dat concludeert de Rabobank in een onderzoek.

De wereldwijde vraag naar voedsel stimuleert agrarische coöperaties om daar op in te spelen. Uit de studie van Hayley Moynihan van de Rabobank blijkt dat het zoeken naar financiering voor investeringen vrijwel bij alle agrarische coöperaties aan de orde is en steeds belangrijker wordt. Stilstaan is volgens de onderzoeker voor veel coöperaties geen optie, ze moeten mee in de concurrentiestrijd.

Alleen investeren met behulp van kapitaal dat door de leden wordt ingebracht is niet voldoende om passend om te gaan met de huidige veranderingen in de voedselketen, verwacht Moynihan. Veel coöperaties worstelen volgens het onderzoek met de wijze waarop de bedrijven kapitaal kunnen genereren zonder in strijd te handelen met hun coöperatieve business model.

De Rabobank ziet het steeds vaker dat coöperaties in zee gaan met derde investeerders als pensioenfondsen, hegdefondsen of particuliere beleggers. Het vinden van geschikte investeerders is volgens de Rabobank voor een coöperatie lastiger dan voor een particulier bedrijf, omdat veel investeerders ook invloed willen hebben op de bedrijfsvoering en dat is bij een coöperatieve onderneming vaak niet.

Eén reactie

  • agratax2

    Wie bepaalt of een cooperatie met de vaart der volkeren mee moet gaan. Is het in het belang van de leden / boeren om te concureren met de Multinationals. Deze laatste hebben maar een doel korte termijn successen en de cooperatie is een verlengstuk van familiebedrijven en dan ook gericht op lange termijn succes. Hoort bij een familiebedrijf kapitaal van buiten af? Kapitaal dat als doel heeft snel succes en daarna het aandeel afstoten tegen een winst gevend bedrag, zonder aan continuiteit van het betreffende bedrijf te denken. IK vraag me nog steeds af welk doel het de boer dient om zijn cooperatie om te bouwen tot een multinational, die hooguit indirect het boeren belang nog kan dienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.