Home

Nieuws 10 reacties

ChristenUnie bezorgd over agrarisch onderwijs

Den Haag – ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber maakt zich zorgen over het agrarisch onderwijs. Ze heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van berichtgeving dat boeren en ouders van leerlingen van het middelbaar agrarisch onderwijs in Noord-Nederland ontevreden zijn over de kwaliteit van het onderwijs.

Leerlingen zouden te weinig basisvaardigheden aangeleerd krijgen en te weinig schooluren hebben. Dik-Faber vraagt staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma en minister van onderwijs Jet Bussemaker of ze willen onderzoeken hoe het onderwijs van basisvaardigheden in het middelbaar agrarisch onderwijs kan worden verbeterd. Ook wil ze weten of de bewindsvrouwen bereid zijn om in samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs nader onderzoek te verrichten naar het kwaliteitsniveau van het middelbaar agrarisch onderwijs.

Dik-Faber vraagt tevens de bewindsvrouwen om in gesprek te gaan met de middelbare agrarische onderwijsinstellingen in het noorden om over de kwaliteit van het onderwijs te spreken.

Laatste reacties

 • alco1

  Zorgen om niets.
  Zelfs een ongeschoolde in de landbouw kan minister of staatssecretaris worden van landbouw.

 • pb1974

  voorbeelden genoeg in den haag

 • Dutchdeutz

  Alco 1, prima opmerking en waarheid als een koe. Maar zou niet vanzelfspekend mogen zijn!!!!
  Ben het wel met Christen Unie eens, educatie is ook in de Landbouw van hoge waarde.

 • LUCTOR

  Het begint al bij het basis onderwijs geen stabiele situatie meer wordt te veel met invalkrachten gewerkt tevens zou ik me zorgen maken om al het onderwijs want wat tegenwoordig los gelaten wordt maak me daar ernstige zorgen om als die ooit de kar moeten trekken denk daarom ook dat het niet lang meer zal duren dat we hier in NL in de zelfde situatie zitten als de Grieken nu wel rechten maar geen plichten.

 • John*

  maak agrarisch onderwijs maar net zo als in Duitsland. 3 weken intensief les volgen daarna 3 weken aan de gang op een praktijkbedrijf. In de praktijk leer je de meeste basisvaardigheden, op de scholen de diepgang en zaken als rekenen en persoonlijke vorming en toetsen.

 • cornelis 22

  mevrouw is zeker even op het clusius in alkmaar geweest .

 • Zuperboer

  Wij hebben hier ervaring met AOC Oost als stagebieder. Ik ervaar de laatste 10 jaar een omwenteling in positieve zin. Weliswaar meer praktijkgebaseerd en lessen in modulevorm. Maar het sluit aan bij de praktische insteek van deze jongeren. Stageperiodes als: Take Care waarbij niveau 3 leerlingen na 1 week inloop de volgende 2 weken als bedrijfsverzorger het bedrijf overnemen. Hulde voor deze jongeren, misschien dat andere opleidingen bij AOC eens een kijkje moesten nemen. Heb de indruk dat er nogal wat strijd is tussen schoolleiders. Net als overal zitten er weer 'managers' die de 'toko runnen' en dan zitten de mannetjesapen weer op hun rots.

 • Burnetti

  Sluit me aan bij de ervaringen van Zuperboer. Hoge tevredenheid hier over moderne insteek AOC Oost.

 • Burnetti

  Benieuwd naar de resultaten van de nieuwe scholen in Dronten en die in Twello.

 • agratax2

  Bedoelt de praktijk misschien dat er te veel specialisten worden afgeleverd. Mensen die het gehele proces niet beheersen? De specialist die perfect is in koeien fokken, maar helaas weinig kaas heeft gegeten van bodemvruchtbaarheid of de super economische / rekenaar in de akkerbouw, die niet weet dat er problemen zijn die de chemie niet kan oplossen of zelfs verergert, omdat hier de vruchtwisselingsregels van opa afgestofd moeten worden. De gangbare landbouw is nog steeds van mening dat de biologische landbouw een vorm van Hobby is terwijl elders op de wereld de opbrengsten van gangbaar en biologisch zogoed als gelijk zijn.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.