Home

Nieuws

CDA bezorgd over effectiviteit klachtenloket renteswaps

Den Haag – CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich zorgen over het klachtenloket van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

Het reglement van het klachtenloket is volgens Omtzigt zo opgesteld dat veel gedupeerde ondernemers van renteswaps er geen gebruik van zullen maken. Omtzigt heeft Kamervragen gesteld.
Bij het klachtenloket kunnen ondernemers die klachten hebben over rentederivaten zich melden. Meer dan 400 ondernemers, waaronder ook veel tuinders en boeren zijn gedupeerd door verliesgevende renteproducten, ook wel renteswaps genoemd, die de Rabobank heeft verkocht. Een renteswap is een financieel product om de variabele rente op leningen 'vast te zetten'. Door de lage rentestand op dit moment kost deze werkwijze ondernemers geld. Hier hadden banken ondernemers beter over moeten inlichten, aldus critici.

Omtzigt vraagt zich af of de meest veelvoorkomende klachten over de renteswaps, namelijk onterechte risico-opslagen op de onderliggende Euribor-leningen, waarvoor ondernemers niet gewaarschuwd waren, uitgezonderd worden in de klachtenprocedure. Hij voegt er aan toe dat de Autoriteit Financiële Markten de kwestie specifiek noemde als voorbeeld van minder goede dienstverlening.

Of registreer je om te kunnen reageren.