Home

Nieuws

CBS: verkoop detailhandel stijgt

Den Haag - De verkopen in de detailhandel zijn in 2014 voor het eerst sinds 2008 weer gegroeid. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook winkels in voedings- en genotsmiddelen vertonen in 2014 voor het eerst sinds drie jaar groei.

Het volume groeide met 1,3 procent. Doordat de prijzen nauwelijks stegen, was de stijging van de omzet ongeveer even groot. In de afgelopen jaren zetten deze winkels ook meer om, maar toen kwam dit vooral door hogere prijzen. De groei in deze branche kwam -opnieuw - met name door de supermarkten. De omzet van de speciaalzaken was ongeveer gelijk aan een jaar eerder.

Het volume van de verkoop in de detailhandel in 2014 1 procent ten opzichte van 1013. De prijzen in de winkels waren wel lager. De omzet nam, na twee jaren met een omzetdaling, met 0,5 procent toe. Vooral het vierde kwartaal, met in december een omzetstijging van bijna 3 procent, droeg hieraan bij.

Vooral non-foodwinkels lieten in 2014 een herstel zien. Het volume groeide in deze branche voor het eerst in zes jaar. De omzet kwam op ongeveer hetzelfde niveau uit als een jaar eerder. Met name het laatste kwartaal van het jaar droeg bij aan de verbetering, met in december een omzetstijging van 2,5 procent. Vooral winkels in consumentenelektronica, doe-het-zelfzaken en drogisterijen kenden weer groei.

Of registreer je om te kunnen reageren.