Home

Nieuws

Biologische export nadert €1 miljard

Neurenberg - De export van biologische producten nadert de miljard. Staatssecretaris Sharon Dijksma maakt vandaag op 's werelds grootste biologische beurs de jongste cijfers bekend.

De export van biologische producten bedrroeg vorig jaar €928 miljoen. Dat is 11 procent meer dan in 2013, toen de export bewerd berekend op €861 miljoen.

De groei was afgelopen jaar groter dan in het voorgaande jaar.  De groei wordt vooral gerealiseerd in de export van kasgroenten, die steeg van €43 naar €50 miljoen.

De staatssecretaris bezocht  woensdag met ongeveer honderd vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven de grootste biologische beurs. Nederland is dit jaar medeorganisator van de beurs. Op de beurs zijn honderd Nederlandse bedrijven met eigen stands. Nederland telt 3.600 geregistreerde biologische bedrijven.

Dijksma zegt dat de Nederlandse biologische producten goed scoren. "Andere landen genieten van onze biologische wortels, tomaten, kaas, eieren en granen.  En dat is niet voor niets. Consumenten willen meer en meer producten met aandacht voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Een goede groene ontwikkeling en onze bedrijven kunnen aan die vraag voldoen, want kwaliteit groeit in Nederland."

Duitsland is voor Nederland de belangrijkste afzetmarkt. Vier van de tien exporteuro's komen uit Duitsland.  Nederlandse biologische bedrijven werken vaak samen met buitenlandse partners. Ze vestigen zich zelf ook in het buitenland. Na Duitsland zijn België, Frankrijk, de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste exportlanden. Maar ook de export naar de Verenigde Staten en Azië stijgt stevig en biedt goede kansen voor de toekomst,  aldus het ministerie van Economische Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.