Home

Nieuws 8 reacties

'Beleid bedreigt zoetwatervoorziening landbouw'

Heinkenszand - De beschikbaarheid van voldoende zoet water voor de landbouw lijkt bij het huidige beleid niet gegarandeerd, stelt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

Op een bijeenkomst van het waterschap Scheldestromen in Heinkenszand roept Dijkgraaf de regering op beter na te denken over verschillende plannen. Hij noemt de verdieping van de Nieuwe Waterweg, een extra zeesluis in het Noordzeekanaal, de verzilting van het Volkerak-Zoommeer en de verdere openstelling van de Haringvlietsluizen als voorbeelden van plannen die de verzilting van Nederland doen toenemen. "Daar komt bij dat door klimaatverandering meer droogteperiodes zullen voorkomen. Dat betekent: minder aanvoer van zoet rivierwater en grotere vraag naar zoet water voor de landbouw."

Dijkgraaf zegt zich grote zorgen te maken, ook gezien de ambitieuze ideeën van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) voor het doorsteken van dijken om water meer ruimte te geven. "Deze plannen en ontwikkelingen zullen leiden tot verzilting van landbouwgronden en bedreigen de beschikbaarheid van voldoende zoet water voor de landbouw. De landbouw mag niet het sluitstuk van de planvorming zijn, zoals nu lijkt te gebeuren."

Laatste reacties

 • agro1

  minder zoet water betekent lagere productie. helpt bij afbouw van huidige overschotten en zal prijsondersteunend effect hebben. niet alles wat der Staat doet is nadelig voor ons onderdanen.

 • Peterrrs

  @ agro1
  Minder zoet water geeft alleen lokaal problemen (namelijk in delen van het kleine Nederland) en zal daarom nauwelijks invloed hebben op de Europese productie en op de prijsvorming.
  De gevolgen voor de bedrijven die het treft zijn echter structureel (verzilting is bijna niet terug te draaien) en zal betekenen dat het de desbetreffende bedrijven de kop kost. Deze PvdA politica is derhalve geen zegen voor de landbouw en - al is het maar omdat het uiteindelijk ook belastinginkomsten gaat kosten - voor 'ons onderdanen'.

 • info36

  De overheid is compleet de weg kwijt.

 • alco1

  @Peterrrs. Agro1 noemt dat ironie wat hij schrijft.
  Ik snap dat ook niet hoor!

 • gjsteenwijk1

  De heer Dijkgraaf heeft volkomen gelijk.
  De kosten die het uitvoeren van de plannen met zich meebrengt en de verzilte gevolgen, kunnen beter besteed worden aan het aardbeving bestendig maken van de provincie Groningen en voor haar inwoners.
  Sorry hoor mevr. Dijksma, u laat uw oren te veel hangen naar de natuur en milieu organisaties en heeft te weinig oog voor de financieel economische problemen van dit land.

 • veldzicht

  De temperatuur gaat stijgen,dus meer regen dus groter overstromings gevaar.Ik moet het allemaal nog maar zien ,volgens mij zijn er veel te grote belangen mee gemoeid van waterschappen (werk),natuurorganisaties,landschaparchitecten om het maar klakkeloos te geloven.Extremen in het weer zijn er altijd al geweest maar nu wordt alles toegeschreven aan klimaatverandering om maar te bevestigen hoe belangrijk ze zijn.

 • pinkeltje

  Niks mooier dan dat de natuur het overneemt. En als je daar dan de klimaatsverandering nog bij kunt betrekken dan heb je in de politiek een bal voor open doel om de landbouw om zeep te helpen. 'Dat is toch die bedrijfstak die ze aan het afbouwen zijn?' heb ik een nietsvermoedend mevrouwtje die veel verstand had van loopbaanbegeleiding al jaren geleden eens horen zeggen tegen iemand die van plan was om iets in de landbouw te gaan doen.

 • veldzicht

  Pinkeltje,wat bedoel je met die laatste zin?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.