Home

Nieuws 2 reacties

Ambassadeur: TTIP niet voor big business

Brussel – De Amerikaanse EU-ambassadeur Anthony Gardner noemt het een misverstand dat een vrijhandelsdeal tussen VS en EU, TTIP genoemd, alleen voor grote bedrijven interessant is.

TTIP biedt bovenal kleine en middelgrote bedrijven kansen, aldus Gardner. Waar grote bedrijven vaak goed om kunnen gaan met invoertarieven of verschillen in regulering, is dat voor deze groep bedrijven veel lastiger.

Gardner, die sprak bij een themabijeenkomst met journalisten uit heel Europa, noemt van vele argumenten die pleiten voor een deal 'het geopolitieke argument' het voor hem meest aansprekende. De VS en EU kennen hoge standaarden en zijn nu nog machtig genoeg het wereldwijde handelssysteem vorm te geven. Het alternatief is dat 'anderen het voor ons doen', waarbij Gardner wijst op landen als China, India en Brazilië.
Critici die zeggen dat TTIP een soort 'race naar de bodem' is, hebben het volgens hem precies tegenovergestelde begrepen. Gardner stelt vast dat veel dat geschreven wordt over TTIP  'een karikatuur van de werkelijkheid is'. De fundamenten waarop TTIP bouwt, zijn volgens hem zeer solide. "De dagelijkse wederzijdse handel bedraagt naar schatting $3 miljard." De handelsrelatie zou 13 miljoen banen in de EU en VS ondersteunen.
Gardner noemt een vrijhandelsdeal 'de grootste schuldenvrije stimulans voor de economie die er is'. De Amerikaanse economie groeit in stevig tempo, het aantal banen neemt toe en een handelsdeal met landen rond de Stille Oceaan zit in de afrondingsfase. "Maar we zijn niet tevreden." Handelsbesprekingen tussen de EU en VS leverden recent alvast goed nieuws op, aldus de oud-advocaat. Zo kreeg Iers rundvlees weer toegang tot de Amerikaanse markt terwijl toegang ook voor onder meer Nederland en Polen in zicht is.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    Die man is van de eerste leugen niet doodgevallen.

  • alco1

    Oeps @Gerjan. Ben jij dat in de krant?

Of registreer je om te kunnen reageren.