Home

Nieuws 29 reacties

Alarm over besmette veehouders

Reusel/De Mierden - Huisartsen in Reusel-De Mierden slaan alarm over een sterke toename van het aantal veehouders dat besmet is met resistente bacteriën als MRSA en ESBL.

De GGD Brabant Zuidoost begint een onderzoek in de gemeente naar aanleiding van de noodkreet van de huisartsen, zo bericht het Eindhovens Dagblad (ED).

De artsen vermoeden dat het ligt aan de groei van het aantal kippen en varkens gedurende de afgelopen jaren binnen de gemeente, in combinatie met grootschalig gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij. "Bacteriën zoals MRSA en ESBL beheersen in toenemende mate ons dagelijks spreekuur", zegt huisarts Willem Sanders in het ED. Hij spreekt namens alle acht huisartsen in Reusel en De Mierden. "Aantallen heb ik niet, maar in mijn beleving is het aantal in de twaalf jaar dat ik huisarts in Reusel ben meer dan verdubbeld."

Laatste reacties

 • w v gemert

  Een recent onderzoek in Duitsland kwam tot een precies tegenovergestelde conclusie : in gebieden waar meer dieren waren dan gemiddeld kwam minder MRSA voor dan in gebieden waar minder dieren zitten. Kan het niet zo zijn dat de mens de dieren besmet, in het Verenigd Koninkrijk is recent voor de eerste keer MRSA vastgesteld bij varkens zonder invoer van dieren, een voorzichtige conclusie zou kunnen zijn :varkens zijn besmet door de mensen !!!

 • Hogman1

  Wordt het geen tijd dat de POV bij zijn leden vraagt wie er bereid is om maar te gaan stoppen met zijn bedrijf.
  Immers alle politieke partijen op 3 na hebben een gruwelijke hekel aan als wat met boeren te maken heeft.
  Met de uitkomst en de kosten die het met zich meebrengt mag de politiek eventueel met een referendum zich uitspreken ofdat we maar afscheid moeten nemen van deze doelgroep.
  Zoniet dan laten ze mij met rust en komen ze met feiten en niet met aannames.

 • Broederijbrok

  Iedereen die uit India terug komt is potentieel besmet met ESBL.
  Vakantie landen waar riolering ontbreekt, tiert ESBL rond.
  Gezonde mensen zijn dan drager, en bij ziekte ontdekt het de huisarts. De pluimveesector heeft haar Antibiotica gebruik met 70 % verminderd, dus daar wordt verantwoord en veilig voedsel geproduceerd (het laagste gebruik van heel EUROPA)

  Vermoeden is een veronderstelde aanname, weten is beter.

 • YOMI

  De suggestie wordt gewekt dat het grootste gevaar voor MRSA afkomstig zou zijn van de veehouderij. Dit is echter een misvatting. De meeste resistente MRSA bacteriën zijn ontstaan door het hoge en onzorgvuldige humane gebruik van antibiotica (CA-MRSA).

  De ziekenhuis MRSA en de CA-MRSA hebben helemaal niets met de veehouderij te maken.
  Van de vee-gerelateerde MRSA weet men inmiddels dat deze nauwelijks overdraagbaar is van mens tot mens. CA MRSA is wel overdraagbaar van mens op mens.

  In Nederland draagt zo'n 1% van de mensen CA-MRSA bij zich. Dit getal is in diverse Europese landen zelfs hoger dan 30%. Afgezet tegen het aantal veehouders, lopen er dus veel en veel meer Nederlanders rond met CA-MRSA (160.000) dan dat er überhaupt varkens en kippenboeren zijn.
  Het aantal boeren die vee MRSA (kunnen) hebben steekt dus in schril contrast af tegen het aantal burgers met het 'burger' MRSA.

  Zo'n artikel zaait dus onnodig angst. De kans om MRSA op te lopen is vele duizenden malen hoger als je in het buitenland op vakantie gaat dan wanneer je in de buurt van een veehouderij woont.

 • alco1

  Het is maar net van welk 'gezinte' de redacteur is.

 • Mozes

  Het is maar net van welke gezinte deze huisartsen zijn.
  Het is bekent dat in Brabant verschillende huisartsen actief betrokken zijn bij het anti-veehouderij activisme.
  Het lijkt mij waarschijnlijk dat deze publicatie met de aanstaande verkiezing te maken heeft net als de actie in Dalfsen.

 • Burnetti

  De laatste keer dat een lokale huisarts een zoonotisch signaal gaf waarnaar niet werd geluisterd kwam er de grootste Q-koorts epidemie van de wereld ooit onder vandaan.

  Natuurlijk wil elke veehouder 'bewijzen' dat MRSA geef probleem is. Wacht even tot VGO is afgerond. Dan zien we hoe wetenschappelijk onderzoek bewijst hoe het werkelijk zit.

  En ook dat kun je met z'n allen ontkennen, zoals gewoonlijk.

 • Realist

  Laat men de totale bevolking eens onderzoeken op MRSA, dan wil ik wel eens zien hoe het ziet. Als je alleen veehouders onderzoekt, zul je ook alleen positieve veehouders vinden...............

 • joohoo

  Antibiotica resistentie heeft een verband met uv licht.
  Er staat niet voor niets op koel en donker bewaren!. Of zit in een donker potje.
  Hoe minder zonlicht hoe langer het werkt.
  Mest in een donkere opslag breekt geen antibiotica af met als gevolg resistentie.
  Rioolwaterzuivering wordt met zoveel mogelijk vierkante meters oppervlak bloodgesteld aan zonlicht om de antibiotica af te breken.
  Hier zit ook geen kap op,door de afdekplicht en ondergrondse aanwending van mest is het antibiotica gehalte in de bodem extreem hoog opgelopen.
  Het MRSA en ESBL verhaal komt dan ook niet uit de lucht vallen.
  Als het beleid inzake mestaanwending nu zou worden aangepast duurt het nog 20 jaar voor de balans weer terug is.

 • agratax2

  @joohoo. Als je conclusie klopt, waar ik niet aan twijfel, zouden ook de akkerbouwgebieden, die de mest uit ZO Brabant voor het grootste deel aanwenden ook last hebben/krijgen van een verhoogd gehalte active antibiotica in de bodem. Misschien dat de antibiotica zelfs door de planten wordt opgenomen met alle gevolgen van dien voor de consument (menselijk en dierlijk) van deze producten.

 • Burnetti

  In een Amerikaans onderzoek van anderhalf jaar geleden is aangetoond dat onder omwonenden van besmette akkers meer veegerelateerde MRSA voorkomt dan gemiddeld in de bevolking. Deze populatie had geen contact met het vee.
  Veegerelateerde MRSA is aangetoond in stof in de omgeving van stallen.

  MRSA vrije varkens waren op weg naar het slachthuis bij aankomst positief bij de swaps op MRSA.

  De enige manier om resistentie aan te pakken is het gebruik van antibiotica in de veehouderij en menshouderij te reduceren.

  Ik begrijp daarom de aanhoudende weerstand tegen reductie niet.
  Verplichte reductie is het enige middel.
  Nederlandse veehouders hebben de laatste jaren een topprestie geleverd op reductie doordat hij verplicht is vanuit het rijk. Super gedaan.

 • BW

  Vrijdag in Dalfsen. Zaterdag in Reusel/De Mierden. Vandaag en morgen weer anti veehouderij berichten??? Het moet kapot. Is het niet de politiek, dan de huisartsen. Hebben laatst genoemde zich ook al laten testen op resistentie? Zij werken tenslotte heel de dag met antibiotica en zieke mensen. Kunnen zij niet de bron zijn van besmettingen? Misschien moeten er gewoon minder huisartsen komen, dan is het probleem opgelost.

 • agro1

  antibiotica reserveren voor humaan gebruik!!! alle organismen passen zich aan aan hun omgeving. als deze antibiotica bevat, zullen deze organismen mettertijd verminderd- en wellicht op enig moment on-gevoelig worden. op hoe grotere schaal een stof toegevoegd, des te eerder ongevoeligheid. spaarzaam verantwoord gebruiken, deze kostbare stoffen. door de lage prijzen van deze middelen zijn deze op grote schaal in de diverse dierhouderijen verjubeld. mensjes zijn tenslotte het kostbaarste goed en dezen zullen de rekening in natura betalen, onontkoombaar.

 • Burnetti

  BW: je had er goed aan gedaan te luisteren naar Olde Loohuis. Dan had je wat geleerd over vroegsignalering en belangeloos hart voor de goede zaak.

 • joohoo

  Er zijn inderdaad al planten die antibiotica opnemen en die later weliswaar mischien niet gevaarlijk ,maar met de huidige technieken wel aantoonbaar. Zoals graanstro en aardappelen.
  Dat huisartsen een toename waarnemen is normaal in deze periode van het jaar,er zit een golvende beweging in resistentie.
  Na een zonnige periode met lege kelders is er weer een sterke afname.
  Antibiotica alleen voor humaan gebruik is een goed uitgangspunt, dieren zijn voor humaan gebruik!!!!.

 • agro1

  herstel: DIRECT humaan gebruik!!!!

 • leo,s vriend

  Joho, ab in stro, dat klopt, wordt van nature gevormd in stro...........

 • Mozes

  Planten nemen voor zover ik weet alleen anorganische stoffen op in de vorm van ionen. Antibiotica zijn organische moleculen. Het lijkt mij onmogelijk dat deze door planten worden opgenomen.

 • Burnetti

  <>

 • landboer

  Laatst iemand gesproken die in India geweest was. Daar kun je op elke straathoek AB kopen ,en dat wordt gedaan ook, en daar is het nog veel erger met MRSA en ESBL (zie #3) Dus die link is er wel degelijk!

 • ikkethuis

  Raar eigenlijk, dat dokters zeggen dat veel veehouders meer besmet zijn, en dat de veehouders zelf op deze site van alles aanvoeren dat het anders is.

 • Mozes

  @ikkethuis, lees het artikel eens. De arts zegt zelf dat hij geen aantallen heeft. Het is dus alleen een politiek gevoel vlak voor de verkiezingen.

 • alco1

  Angst over de bacterie kan ook het spreekuur vullen.
  Als men geloofwaardig wil zijn, dan moeten er exacte cijfers op tafel komen.

 • trijnie

  Veel varkenshouders zijn besmet met de mrsa.
  Het is regel dat als deze mensen in het ziekenhuis worden opgenomen om onderzoek te doen en zelfs op een aparte kamer t verplegen.

 • schoenmakers1

  waarna achteraf blijkt dat meestal het apart verplegen niet had gehoeven, klok horen luiden trijnie maar niet weten waar de klepel hangt

 • A1967

  Mijnheer en mevrouw de huisarts, het is natuurlijk ook wel lekker ald u iemand anders de schuld kunt geven......

 • trijnie

  Schoenmakers, mrsa valt niet mee te spotten als je al verwakt bent. Beter voorzorg dan nazorg.

 • Professor P

  Tegenstrijdige berichten. Het officiële Maran rapport laat juist vermindering zien van resistentie. Er moet ook onderscheid gemaakt worden tussen CA-MRSA en HA-MRSA. Tenslotte zou de gehele bevolking onderzocht moeten worden. Raken de veehouders niet besmet door de huisartsen? In geval van CA-MRSA denk ik niet, maar in geval van HA-MRSA denk ik wel...

 • info389

  @burnetti AB reductie is initiatief van sector zelf en niet van overheid! Klok .... Klepel ........

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.