Home

Nieuws

Agrarisch productievolume groeit

Amsterdam – De agrarische productie groeit in 2015 met 1,5 procent, meer dan het gemiddelde elders in de economie. De groei komt vrijwel volledig op het conto van de melkveeveehouderij.

Dat schrijft ING Economisch Bureau in zijn kwartaalbericht sectoren.  In 2016 vlakt de groei af naar 1 procent. In 2014 is het productievolume volgens de rekenmeesters van ING met 5,5 procent gegroeid. Ook deze groei kwam vrijwel volledig voor rekening van de melkveehouderij, waar vooruitlopend op het afschaffen van het melkquotum per 1 april de melkproductie flink is vergroot. De melkprijs is mede daardoor wel gedaald, wat de productiegroei dempt.
ING schrijft dat voor het tweede jaar op rij alle marktsectoren in Nederland groei boeken. De gemiddelde groei is gematigd. In de industrie zijn het vooral de machinebouwers en bedrijven die transportmiddelen leveren goed. De volumes in de detailhandel groeien door een beperkt stijgende koopkracht, al staan prijzen onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.