Home

Nieuws

45 suggesties voor vereenvoudiging GLB

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken heeft ongeveer 45 suggesties gekregen om het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te vereenvoudigen.

Het ministerie hield een internetconsultatie waarbij mensen via de website www.toekomstglb.nl suggesties konden aandragen voor het vereenvoudigen van het landbouwbeleid. Ook werd een seminar georganiseerd over vereenvoudiging van het GLB. De Europese landbouwcommissaris Phil Hogan deed eind januari een oproep aan de lidstaten om met voorstellen te komen om het GLB te vereenvoudigen.

Het ministerie kreeg tien suggesties om het plattelandsbeleid te vereenvoudigen, 25 voorstellen voor vereenvoudiging van de directe betalingen en tien ideeën voor het vereenvoudigen van het markt- en prijsbeleid. Zo werd een voorstel gedaan om af te zien van de regel dat bij de teelt van vanggewassen altijd sprake moet zijn van een mengsel van soorten, het idee om de verordening op exportrestituties te schorsen en om uit te zoeken hoe de administratieve lasten voor Leaderprojecten verminderd kunnen worden.
Het ministerie is de voorstellen nu aan het inventariseren, waarna de Tweede Kamer en de Europese Commissie geïnformeerd zullen worden over de Nederlandse voorstellen tot vereenvoudiging van het beleid. In maart spreken de Europese landbouwministers tijdens de landbouwraad in Brussel over vereenvoudiging van het GLB.

Of registreer je om te kunnen reageren.