AlgemeenNieuws

’29 Franse megaboerderijen op stapel’

Parijs – Behalve de ‘Ferme des 1.000 vaches’, ofwel een bedrijf met 1.000 koeien bij Arras, staan er in Frankrijk nog 29 van dergelijke ‘fabrieksboerderijen’ op stapel. Daarnaast wordt ook gewerkt aan enkele mega-tuinbouwbedrijven.

Dat stelt de militante Franse boerenbond Confédération Paysanne. De bond heeft steeds fel gestreden tegen de komst van de ‘Ferme des 1.000 vaches’ maar die is vorig jaar uiteindelijk toch in bedrijf gekomen. Het aantal koeien is op last van de overheid voorlopig echter beperkt tot 500.

Strijd tegen ‘fabrieksboerderijen’

De strijd tegen ‘fabrieksboerderijen’ is daarmee echter verre van gestreden, stelt de Confédération Paysanne. Zo wordt in Monts ten zuiden van Tours gewerkt aan een melkveehouderij met 2.200 dieren, staat in Bretagne een varkenshouderij met 23.000 dieren op het programma en komt er in Poirou in Midden-Frankrijk mogelijk een fokkerij met 250.000 kippen. Daarnaast noemt de bond ook een kassenproject voor tomaten dat 40 hectare in beslag neemt ‘terwijl in de vollegrondsteelt 2 tot 3 hectare al veel is’.

Bedreiging voor kleine familieboer

De Confédération Paysanne (CP) vreest vooral dat dergelijke grote bedrijven het bestaan van de kleine familieboer, die de ruggengraat vormt van de Franse land- en tuinbouw, in gevaar brengt. Bovendien wordt volgens de CP ook het welzijn van dieren op dergelijke mega-boerderijen bedreigd.

Beheer
WP Admin