Home

Nieuws 19 reacties

'29 Franse megaboerderijen op stapel'

Parijs – Behalve de 'Ferme des 1.000 vaches', ofwel een bedrijf met 1.000 koeien bij Arras, staan er in Frankrijk nog 29 van dergelijke 'fabrieksboerderijen' op stapel. Daarnaast wordt ook gewerkt aan enkele mega-tuinbouwbedrijven.

Dat stelt de militante Franse boerenbond Confédération Paysanne. De bond heeft steeds fel gestreden tegen de komst van de 'Ferme des 1.000 vaches' maar die is vorig jaar uiteindelijk toch in bedrijf gekomen. Het aantal koeien is op last van de overheid voorlopig echter beperkt tot 500.

Strijd tegen 'fabrieksboerderijen'

De strijd tegen 'fabrieksboerderijen' is daarmee echter verre van gestreden, stelt de Confédération Paysanne. Zo wordt in Monts ten zuiden van Tours gewerkt aan een melkveehouderij met 2.200 dieren, staat in Bretagne een varkenshouderij met 23.000 dieren op het programma en komt er in Poirou in Midden-Frankrijk mogelijk een fokkerij met 250.000 kippen. Daarnaast noemt de bond ook een kassenproject voor tomaten dat 40 hectare in beslag neemt 'terwijl in de vollegrondsteelt 2 tot 3 hectare al veel is'.

Bedreiging voor kleine familieboer

De Confédération Paysanne (CP) vreest vooral dat dergelijke grote bedrijven het bestaan van de kleine familieboer, die de ruggengraat vormt van de Franse land- en tuinbouw, in gevaar brengt. Bovendien wordt volgens de CP ook het welzijn van dieren op dergelijke mega-boerderijen bedreigd.

Laatste reacties

 • somporn

  Waarom wordt ook het welzijn van dieren op dergelijke mega-boerderijen bedreigd.Hoe is het dan met welzijn van de mensen in een stad als A`of R`dam,wordt deze dan ook bedreigd. Of mensen die werken in een samengepropt mega kantoorgebouw waar planten worden geplaatst als afleidingsmateriaal voor de mens?

 • Ferm

  Net als @somporn zegt, waarom staat het welzijn van deze dieren op het spel bij deze mega-boerderijen?
  Qua schaalvergroting en de opvattingen daarover gaat Frankrijk dezelfde kant op als Nederland. Hoewel hier in Frankrijk ook al onderzoeken aantonen dat schaalvergroting niet per definitie leidt tot kostprijsverlaging, dus meer rendement. In die zin zijn de grote mega-boerderijen zeker een bedreiging voor de gewone familiebedrijven, die inderdaad de ruggengraat van de Franse samenleving zijn. Familiebedrijven zijn minder kwetsbaar in het opvangen van de fluctuaties van de vrije markt.

 • j.verstraten1

  Paysanne, het verschil zit hem erin dat de franse boerenbond door conservatisme gedreven het negatieve sentiment mee aanwakkeren. Als, zoals jij stelt, schaalvergroting niet per definitie tot rendement leidt, waarom dan de angst?

 • pinkeltje

  Allicht zijn megabedrijven geen ondersteuning van 'gewone' (wie weet er wat gewoon is?) familiebedrijven. Hoewel het ze juist ook kansen kan bieden om het publiek te dienen dat kieskeurig is in wat ze koopt. Ik zou het ook zo leuk vinden als die kruideniertjes, bakkers en slagers van vroeger er weer waren in het dorp. Veel gezelliger. Maar als we nog een keer 20 jaar verder zijn dan zeggen we: 'Goh., weet je nog dat we 100 koeien toen een mooi levensvatbaar bedrijf noemden? Kortom, het gaat zoals het gaat. Als het niet rendabel is houdt het vanzelf op maar dat de bedrijven groter worden daar is geen houden aan.

 • Ferm

  @j.verstraten, wat jij conservatisme noemt, noem ik 'behoud het goed'. Het verschil met een Paysanne en een Agriculteur is, dat de Paysanne een vrije boer is en een Agriculteur een (zwaar) gefinancierde boer is.
  De angst is, waarom we ook uit Nederland zijn vertrokken, dat het grote gros der boeren wel denkt, maar vooral verteld wordt, dat opschalen wel meer rendement oplevert. Hier in Frankrijk zie je ook gebeuren dat men op grote schaal aan het voorsorteren is op het quotumloze tijdperk. Bij Sodiaal wordt bv massaal ingeschreven op extra liters, terwijl die voor de B-prijs gaan, momenteel zo'n 22 cent. Hier komen ook steeds meer Agriculteurs, die door de bank gedicteerd worden. De bank, melkverwerkers etc., hebben alle belang bij meer melk, hun varen er wel bij.
  Ik zie het in Nederland voor de gewone boer ( 75 koeien) niet goed gaan, en als we hier diezelfde kant opgaan, ook niet. Want stel dat de groten/opschalers het wel redden, dan wordt het voor de kleineren steeds moeilijker. Terwijl je als grote boer veel kwetsbaarder bent in een fluctuerende vrije markt, met eventueel alle gevolgen van dien.

 • agro1

  sovchozen, of kolchozen zijn de toekomst. in ussr uitgeprobeerd en wegens groot succes naar de eussr uitgevoerd. snap nog niks van die russenangst, we voeren alles vrijwillig zelf in. laat ze dat pracht- oh pardon, ik bedoel krachtsysteem maar komen voordoen. ontwikkelingshulp-oh pardon ontwikkelijngssamenwerking natuurlijk, heet dat.

 • gjcamps

  Als je marge op je producten steeds kleiner worden dan moet je toch meer produceren om te overleven. Dat is nu dat was 50 jaar geleden en dat zal in de toekomst ook zo blijven. Tot het moment dat er slechts 1 a 2 over blijven en dan krijg je de overheid met zijn kartel regeltjes. Je ziet het toch in de retail, zonder herkenbare formule en franchisers blijf je niet in business. Grote bedrijven hebben ook voordelen, de werkdruk ligt niet meer bij de boer en zijn gezin maar er is een team van proffesionals. Je kunt een keer op vakantie of ziek worden , weekend dienst draaien etc. Heel sociaal maar ja wat minder vrij. Ook heeft elke medewerker/aandeelhouder zijn talenten. Als team kun je zo opboxen tegen de verwerkende industrie of tegen de retail die je het liefste het verlies gunt.

 • johannesspook

  Dat is wel eng aan het worden,maar bijvoorbeeld 10 kleine boeren kunnen samen een mega bedrijf als bv opzetten en hun oude bedrijfjes ontmantelen en ze werken ook wat gemakkelijker en ze houden meer vrije tijd over.
  Daar zit wel voordeel in.

 • aqwzsx12

  in de woestijn in saoudi arabie is er een 'koe plek' met wel 20000 melkkoeien of toch in de buurt , het kan ook dat er maar 17000 zijn.
  er is daar ook een winkeltje bij om alles aan de vrouw de brengen, kwestie van marge. EN DAN?

 • agratax2

  Waarom doorzetten met dit soort extreem grote bedrijven, als alle studies van Unesco uitwijzen, dat we de honger alleen de wereld uit kunnen helpen met familie bedrijven die op min of meer biologische wijze zijn gestoeld. Ik kan maar tot een conclusie komen 'Het groot kapitaal wil de landbouw in zijn macht krijgen'. Zij willen nu de industriele grondstoffen in grote lijnen zijn verdeeld onder de groten der aarde de voedselproductie voor de nog steeds groeiende wereldbevolking gaan beheersen. Macht is in de wereld van voedsel GELD. Hoe de boer zijn bedrijf tot een MEGA bedrijf maakt, hoe meer hij afhankelijk wordt van kapitaal van buiten af en hoe eerder hij speelbal wordt van het groot kapitaal. Ik weet wel dat de boeren het niet wensen te geloven, maar de voorbeelden in de kassenteelt liegen er niet om. Bedrijven die onder curatele staan van de bank en tegen ieder aannemlijk bod verkocht worden al dan niet met de huidige >ondernemer< als zetbaas / loonslaaf.

 • joannes

  Het kan allemaal omdat financieren goedkoop is en de schaalgrootte voor de benodigde markt efficientie zorgt waarmee plannen en investering recht gerekend worden. Zolang we in een markt economie functioneren kunnen grote initiatieven voor veel disruptie / destruktie van economisch en sociaal (plattelands) leven zorgen.

 • Foxxy

  Misschien beetje rare vraag, maar waarom praten we hier over mega bedrijven, terwijl in bijvoorbeeld in californie 1000 koeien een gemiddelde bedrijfsgrootte is?

 • juur

  In Drenthe wil een familie bedrijf naar 1950 koeien.

 • Burnetti

  Het aantal koeien door de Franse overheid begrenst op 500?

 • Professor P

  Zonder schaalvergroting was iedereen nog boer!

 • alco1

  @Professor. Je kunt de politiek in.
  Daar kennen ze de realiteit ook niet.

 • AmMy Consultancy

  Dat we moeten blijven innoveren is duidelijk, dat we moeten investeren in dierenwelzijn is een plicht. Echter er is wel een grens aan een bedrijfsgrote, deze wordt bepaald door het management talent van de ondernemer. Als een veehouder groeit van 100 naar 200 dieren wil dat niet zeggen dat het dan beter gaat, sterker nog hij/zij zal maar afstand van zijn bedrijf moeten nemen en daar zit hem nu net de bottle neck. Een goede boer is nu eenmaal niet per definitie een goede manager.
  Daarnaast gaat de gehele sector wereld wijd weer op weg naar een volgende melkplas, nu al zijn de prijzen tov de kostprijs te laag en dat zal alleen maar ernstiger worden. Overal in de wereld zie je dat er grote bedrijven uit de grond worden gestampt die zich veelal richten op Azië. Echter ook daar vindt een onstuimige groei plaats, dus vullen ze deze leegte binnenkort zelf in.

 • agro1

  de vrees voor aanzienlijke overproductie lijkt mij gerechtvaardigd. dit leidt tot dumping. het al gedurende tientallen jaren aangekondigde hongerspook zal nog een beetje geduld moeten hebben. productie in overvloed, maar geen koopkrachtige vraag. om niet, dan wel veel te goedkoop, beschikbaar stellen van goederen vermoordt de lokale, van levensbelang zijnde, productiecapaciteit.

 • daantje

  groot groter grootst maar voor wie ben je aan het werk en wat is werkelijk van jou en wie baast er op je erf

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.