Home

Nieuws 9 reacties

100.000 handtekeningen voor grutto

Soesterberg - De Vogelbescherming heeft 100.000 handtekeningen verzameld van mensen die pleiten voor de bescherming van grutto. De petitie is donderdag aangeboden aan de gedeputeerden Johannes Kramer (Friesland, Jan-Jacob van Dijk (Gelderland) en aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).

Fred Wouters van de Vogelbescherming vindt dat agrarische productie heel goed kan samengaan met verantwoord weidebeheer, waarbij de weidevogel niet de strijd hoeft aan te gaan met de maaimachines.

"De staatssecretaris heeft  gemeld dat we in Nederland heel goed zijn in agrarische productie. Dat mag niet ten koste gaan van ons leefmilieu", aldus Wouters.

Hij vindt dat de extra kosten voor het behoud van de grutto moeten worden verdisconteerd in de prijs die de consument betaalt. Hij gaat ervan uit dat de Vogelbescherming en het Wereldnatuurfonds samen met het rijk en de provincies en met hulp van de Rabobank en FrieslandCampina tot een goed project kunnen komen. Dat is volgens hem nodig omdat Europese subsidies zullen verminderen, ook waar het gaat om de bescherming van natuur landbouwbedrijven.

Wouters zegt dat  boeren die vanuit eigen overtuiging, met trots en vakmanschap een goed product kunnen maken, ook in staat zijn om te zorgen dat de grutto als weidevogels blijft.

Tijdens de natuurtop in Soesterberg werden tientallen projecten op gebied van innovatieve natuurontwikkeling gepresenteerd.  Bijvoorbeeld over de vorming van collectieven voor agrarisch natuurbeheer, vlees uit de natuur, stadsboeren in Zuid-Holland, of over biodiversiteit op het landbouwbedrijf.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Fred Wouters bedoelt eigenlijk ik praat met iedereen behalve met de eigenaar van de grond en waarbij ook nog de te verwachte kosten verhogingen worden neergelegd. Het is niet moeilijk om voor een algemeen verhaal handtekeningen te krijgen, het stelt gewoon niets meer voor er is niemand tegen de grutto !! Overal worden handtekeningen voor verzameld .

 • schoenmakers1

  dit moeten we zeker ook weer pikken onder het mom van licence to produce, hier zijn de vrienden van lto wel goed in

 • aarthamstra1

  Nou ,Nou beste jongens .LTO/RABO /FC wat wil je nog meer puur boeren belang toch,,,,toch,,,,toch

 • zon

  Die 100.000 mensen kunnen ook een bedrag overmaken om de kosten te compenseren.

 • Bloemestein

  Zon heeft gelijk, maar dan is er niemand thuis.Natuur is mooi, maar niet als het geld kost.

 • trijnie

  Zon en Bloemenstein er wordt geld gevraagd aan deze mensen en er komt geld.
  Vraag maar eens aan de 'weidevogelboeren' o.a. de heer Pelleboer.
  En daar is niets kneuterigs aan met zijn 3 melkrobots en iets anders om in te rijden dan een gewoon gezinsautootje.

 • BPP

  Natuur is een mooi iets, maar grootste nadeel het kost heel veel geld en je kunt er niet van eten. Het geen het oplevert is een groot kweek gebied van onkruid en roofdieren,wat nog weer meer gaat kosten om te bestrijden.
  Tevens grote problemen met het feit dat dieren op bedrijven allen moeten worden gechipt , maar in natuur gebieden niet. Het zijn allemaal regels die nergens op slaan ,daar ze uitmeten met twee maten ontstaan.
  Achterlijke bureaucratie !!!!

 • Elevage

  komen er ook handtekeningen voor de das, bever, etc??

 • Ties S

  dat het aantal weidevogels zo dramatisch terug loopt is voor het overgrote deel te wijten aan het gigantische aantal kraaiachtigen en de vossen die doordringen in gebieden waar ze van nature niet horen.... die vreten de eieren en de kuikens op.... dus niet boeren en machines de schuld geven maar het kraaien bestand minimaal halveren.... en de vossen in de gebieden waar ze niet horen (klei en veen weide gebieden) afschieten.... maar ja ga dat die geitenwollen natuurbeheerders maar wijs maken.....

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.