Home

Nieuws 1203 x bekeken

Zweden voorloper in welzijnseisen voor lokale markt

Specialisten van AgruniekRijnvallei zijn vorige week op excursie geweest naar Zweden om voor te sorteren op het ingrepenbesluit van de nieuwe Wet Dieren in Nederland.

Het snavelkappen bij hennen zal in september 2018 in Nederland verboden zijn en ook staarten couperen bij varkens staat ter discussie. In Zweden hebben de varkenshouders al 10 jaar ervaring met lange staarten en de pluimveehouders werken al 50 jaar zonder snavelkappen. "Een goede reden om naar Zweden af te reizen en met eigen ogen te bekijken hoe veehouders daar met de bovengemiddelde strenge welzijnseisen omgaan", aldus Johan Schuttert van AgruniekRijnvallei.

Kosten extra welzijn goedgemaakt in consumentenprijs

De prijs van de in Europa geldende welzijnseisen die de Zweedse varkenshouderij heeft, zoals het strogebruik, meer ruimte per dier, loslopende zeugen in de kraamstal en verplicht daglicht, wordt meer dan goed gemaakt door de binnenlandse afzetprijzen van vleesvarkens. De vleesvarkensprijs ligt momenteel op het dubbele van de Nederlandse afzetprijs. Zweden is voor 100% zelfvoorzienend in de eieren; door deze binnenlandse afzet worden de kosten voor extra welzijn goedgemaakt in de consumentenprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.