Home

Nieuws

Wereldwijde voedselprijzen onder druk

Wereldwijd zijn prijzen van zuivel, vlees, granen en plantaardige oliën in november opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor.

De prijs van suiker steeg wel met bijna 5 procent. Dat blijkt uit de Wereldvoedselprijsindex van de FAO, onderdeel van de VN.

Een zoete maand

De Wereldvoedselprijsindex is sinds 2011 bijna een derde gedaald. In november vond de grootste prijsschok plaats bij suiker. De prijs nam gemiddeld 5 procent toe, deels vanwege zorgen over de vele regen die is gevallen in het Midden-Zuiden van Brazilië. De regenval kan de bodem zo zacht maken dat de oogstmachines voorlopig niet het land op kunnen.

Granen goedkoper

De gemiddelde graanprijs daalde 2,3 procent ten opzichte van een maand eerder. De meeste prijsdaling vond plaats bij mais, gerst en sorghum. In de VS, de grootste producent en exporteur van mais, is de voorraad groot en zijn oogstomstandigheden goed. De tarweprijs daalde eveneens onder druk van grote voorraden maar ook een zwakke importvraag.

Importvraag nekt zuivelmarkt

De zuivelprijsindex daalde 3 procent. Net als in voorgaande maanden bleef de importvraag beperkt. Het lijkt er volgens de FAO op dat importeurs als China en Rusland genoeg voorraad hebben opgebouwd om voorlopig van de markt weg te blijven. Melkpoeder en boter werden minder goed betaald in november, maar de prijs van kaas was stabiel.

Teveel varkens en runderen

De gemiddelde prijs voor vlees daalde 1,6 procent door een prijsval in zowel Brazilië als Australië. In de EU is nog altijd sprake van een overschot aan varkens en dus varkensvlees terwijl in de VS de rundveestapel na een diepe crisis terug op het niveau van voor een ernstige droogte in 2012 is. De markt voor plantaardige oliën staat ten slotte onder druk door lagere prijzen voor zowel palm- als soja-olie maar ook druk op brandstofprijzen.

Een deel van de soja en palmolie wordt verwerkt in biodiesel en hoe lager de prijs voor diesel, des te minder wordt bijgemengd.

Of registreer je om te kunnen reageren.