Home

Nieuws

WTO-top levert vooralsnog geen deal op

Vrijdag laat in de middag is er nog weinig zicht op een beperkte wereldhandelsdeal over onder meer het managen van landbouwvoorraden en verbieden van exportsubsidies op landbouwproducten.

Volgens enkele bronnen dicht bij de onderhandelingen is de vorige nacht zonder succes dooronderhandeld, terwijl vrijdag overdag landen slechts een beetje dichter bij afspraken kwamen.

Felle onderhandelingen

De landbouwonderhandelingen zijn buitengewoon fel. India eist meer vrijheid om landbouwvoorraden op te bouwen en te managen. Bovendien wil India, net als veel andere ontwikkelingslanden, dat armere landen meer ruimte krijgen om importheffingen te verhogen of zelfs de markten volledig te sluiten, bij een plotselinge instroom van producten of een scherpe prijsval.

Verkapte steun voor eigen boeren

Ontwikkelingslanden eisen ook dat er afspraken komen over de voedselhulp die Westerse landen geven. De steun zou vaak neerkomen op verkapte steun voor eigen boeren. Met name de VS is er vaker van beschuldigd voedsel te doneren van eigen boeren, om deze te steunen. Officieel eindigen de onderhandelingen vandaag, maar mogelijk gaat de discussie over een wereldhandelsdeal in het weekend verder.

Of registreer je om te kunnen reageren.