Home

Nieuws

Vitelia keert cash dividend uit aan leden

Vitelia keert enkele jaren eerder dan gepland een cash dividend uit aan haar leden, die het soms zwaar hebben. De zuidelijke coöperatie keert een dividend uit van 10% over de nominale waarde van de door de leden reeds opgebouwde certificaten, over de afgelopen twee jaar.

Het bedrijf wilde eigenlijk pas in 2018, als de certificaten ook verhandelbaar worden, voor het eerst een cash dividend uitkeren.

De ledenraad besloot deze week tot een vervroegd cash dividend. "De coöperatie staat er goed voor en veel leden zitten in financieel zwaar weer", aldus financieel directeur Herman Rutten. Vitelia is niet alleen voerleverancier maar ook distributeur van productiemiddelen in de sierteelt. De varkenshouderij, pluimveehouderij en sierteelt werken de laatste jaren vaak voor slechte prijzen.

Ledenvermogensregeling

In 2014 is de ledenvermogensregeling ingegaan, met als doel trouw aan de coöperatie te kweken en belonen. Sindsdien wordt vermogen op naam gesteld. De bedoeling was dat de onderneming pas zou overgaan op het uitkeren van cash dividend wanneer de vermogenstitels ook verhandelbaar worden, in 2018. "Maar als de nood aan de man is, moet je er voor je leden zijn", aldus Rutten.

"Het terugbrengen van vermogen van de coöperatie naar de leden onderstreept het coöperatieve gedachtegoed", schrijft de ledenraad van de coöperatie in een verklaring. "Het betreft dan ook geen prijscorrectie, maar een dividenduitkering uit de ledenvermogensreserve." Vitelia blikt terug op het beste jaar in zijn bestaan. De coöperatie verkocht een recordvolume van 454.000 ton mengvoer en maakte €1,9 miljoen winst.

Vitelia telt circa 600 leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.