Home

Nieuws 2213 x bekeken 5 reacties

Verbod ggo-soja kost veesector tot €100 miljoen

Wanneer er geen genetisch gemodificeerde (ggo) soja meer mag worden geïmporteerd, zal het aandeel soja in mengvoer met 40% tot 50% moet verminderen of worden vervangen door niet-gemodificeerde eiwitgewassen. Dit kost de sector €60 miljoen tot €100 miljoen op een termijn van 3 tot 5 jaar.

Dat blijkt uit een studie van LEI van de Wageningen UR naar het effect van een mogelijke beperking van de import van genetisch gemodificeerde soja voor veevoer en levensmiddelen.

Kosten voor 80% bij pluimveehouderij

De extra kosten komen voor 80% neer bij de pluimveehouderij, 18% voor de varkenshouderij en 2% voor de melkveehouderij. Door de verwachte prijsstijging van niet-ggo-veevoer zal ook de prijs van biologisch voer stijgen, waardoor de biologische sector onder druk komt te staan.

Effect op omliggende sectoren

Een importstop zal een negatief effect hebben op de Nederlandse havens, de veevoer- en vleesbranche en de transportsector, al zal de verminderde import via Nederlandse havens mogelijk deels wordt opgevangen door extra import van alternatieve eiwitbronnen. Voor vervanging van de ggo-soja is een aanzienlijk groter teeltoppervlakte nodig.

Meerderheid EU tegen verbod ggo-soja

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt dat de import van ggo-gewassen moet kunnen worden toegestaan, mits ze veilig zijn voor mens, dier en milieu. Hij hecht wel waarde aan duurzame teelt van soja. Ook een meerderheid in de EU is tegen een verbod op de import van ggo-gewassen, zo blijkt uit stemmingen in het Parlement en in de Raad.

Nederlandse voedselvoorziening kwetsbaar

Van Dam wil ontwikkelingen stimuleren die de voedselvoorziening robuuster maken, omdat de Nederlandse voedselvoorziening wel erg kwetsbaar is door de afhankelijkheid van import van soja. Het kabinet ziet in Europa ruimte voor meer regionale teelt en afzet van eiwitgewassen.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Maar wat een ggo verbod opleverd is niet over nagedacht, denk bijvoorbeeld eens aan de wens van consumenten om b.v.ggo vrije melk te kopen , denk aan kansen niet in problemen.
  Overigens we kunnen zelf ook meer eiwit uit gras halen als we maar ruimte krijgen om te bemesten, of niet moeilijk doen met scheurverbod zodat we ook eens eiwitrijke gewassen veldbonen , lupine ,klaver kunnen zaaien

 • Pay

  100% akkoort met Koeboertje

 • mtseshuis

  100 punten Koeboertje, hoorde er pas nog iemand praten (blablablabla) over dat de sector duurzamer moest worden en minder in bulk??? Inkoppertje lijkt me... Hoezo 2 petten?

 • Jan Veltkamp

  Helemaal gelijk koeboertje, maar dan ook gelijk de producten van dieren gevoerd met ggo voer verbieden. GGO is volgens sommige geleerden niet kankerverwekkend, maar bij mij in de buurt is kanker onderhand wel een epidemie aan het worden. Dat zal toch echt niet alleen van de asbest op het dak komen.

 • ed12345

  Koeboertje toen je nog wel kon grasland scheuren moest er ook soya ingevoerd worden Het is gewoon een rekensommetje kun je zelf voor die prijs eiwitten verbouwen ja of nee en dan denk ik toch dat zonder subsidies of premies het antwoord NEE is
  Veltkamp .Ik denk toch dat onze hedendaagse levensstijl er meer mee te maken heeft .We eten vaker buiten de deur, vaker snoepen ,drinken vaker spul uit een flesje of blikje en we worden gemiddeld ouder

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.