Home

Nieuws 1609 x bekeken

Van Dam wil grip op mestexport

De overheid wil meer zicht hebben op de export van mest. Het vermoeden bestaat dat mest op papier naar het buitenland gaat, maar feitelijk in Nederland blijft.

Dat is voor staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) reden om voor de export van mest AGR/GPS-apparatuur op de transportmiddelen verplicht te stellen.

Van Dam schrijft in een brief aan het bedrijf Agro Limburg dat die verplichting ook geldt voor buitenlandse transporteurs die in of vanuit Nederland mest vervoeren. Agro Limburg maakt gebruik van buitenlandse transporteurs.

Mestexport op papier meer dan verdubbeld

De reden dat het ministerie ook AGR/GPS-apparatuur verplicht stelt voor export, is dat in twee jaar tijd de mestexport op papier meer dan verdubbeld is. In 2013 ging het om 7.000 transporten en dit jaar, tot en met 26 oktober, al om ruim 15.000 transporten.

Van Dam: "Helaas is, ten algemene, het imago van het product Nederlandse mest in de ons omringende landen niet bijzonder positief. [...] Ik ben ervan overtuigd dat een investering in AGR/GPS-apparatuur helpt de transparantie van het mesttransport te vergroten en bijdraagt aan het vergroten van draagvlak voor de Nederlandse mestexport."

Bovendien draagt de maatregel bij aan meer en rendabeler mestaanbod voor bonafide mestverwerking, zegt Van Dam.

Of registreer je om te kunnen reageren.