Home

Nieuws 2558 x bekeken 2 reacties

Van Dam toont zich thuis in de politieke arena

Staatssecretaris Martijn van Dam gaat een stevig debat niet uit de weg. Dat blijkt na zijn eerste debatten op het Binnenhof, na een maand inwerktijd. Nu is het wachten op Van Dams eerste wapenfeiten.

Een dossiervreter moet je wel zijn, als je binnen een maand alles moet weten van het landbouw- en natuurbeleid in Nederland. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft bewezen dat hij dit – uiteraard met stevige ondersteuning van ambtenaren – kan. Na een maand inwerkperiode kreeg Van Dam het afgelopen week druk op het Binnenhof. In de Tweede Kamer moest hij de begroting van het onderdeel landbouw en natuur verdedigen, terwijl de Eerste Kamer zich over de nieuwe natuurwet boog. Met commissievergaderingen over de landbouwraad en de NVWA heeft Van Dam bijna alle smaken van controle door het parlement gehad.

Begrotingsbehandeling

Ietwat zenuwachtig was Van Dam wel, bij de begrotingsbehandeling. Als Kamerlid was hij zeker bekend met de gang van zaken in de Tweede Kamer, maar vragen beantwoorden in plaats van stellen is toch een andere tak van sport. Uren aan het woord zijn in plaats van enkele minuten is toch iets dat enige voorbereiding vergt.

Van Dam reageerde vlot in debat en gaf heldere antwoorden

Van Dam kwam goed beslagen ten ijs. Hij kende de dossiers inclusief het jargon dat in de landbouw gebruikelijk is, maar voor een buitenstaander nog wel eens tot vreemde blikken leidt. Hij reageerde vlot op de vragen en gaf heldere antwoorden. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat hij bij lastigere vragen vaak de veilige weg koos: je zegt gewoon hetzelfde, maar dan in andere bewoordingen. Door de werkwijze van de Kamer – een kamerlid mag niet onbeperkt vragen stellen - kwam Van Dam er mee weg. Een slip of the tongue heeft Van Dam niet gemaakt tijdens de urenlange debatten. Opvallend was zijn openlijke woord van dank voor de ambtelijke ondersteuning van het ministerie aan het eind van het debat.

Bij lastiger vragen koos Van Dam wel vaak de veilige weg: je zegt gewoon hetzelfde, maar dan in andere bewoordingen. Door de werkwijze van de kamer kwam hij ermee weg

Tweede Kamer maakte het Van Dam niet echt moeilijk

De Tweede Kamer maakte het hem ook niet echt moeilijk. Het was duidelijk dat ze hun oud-collega en nieuweling op het dossier het vuur niet te na aan de schenen wilde leggen. Het was allemaal nog wat voorzichtig en terughoudend. Desondanks kreeg Van Dam maar liefst 52 moties te verwerken, waarvan hij 80 procent ontraadde. De Kamer toont daarmee dat ze de begrotingsbehandeling ondanks de bijzondere situatie met een nieuwe staatssecretaris niet onbenut wil laten als mogelijkheid om het beleid aan te passen. Slechts een fractie van de moties werd overigens aangenomen door de Kamer.

Eerste aanvaring voor Van Dam in Eerste Kamer

De eerste aanvaring als staatssecretaris kreeg Van Dam in de Eerste Kamer. Tijdens het debat over de natuurwet ging Senator Niko Koffeman (Partij voor de Dieren) in de aanval. Hij betichtte Van Dam van het onjuist informeren van de Kamer, een politieke doodzonde. Van Dam was van deze aantijging niet gediend en reageerde met lef in lijn met zijn opponent: "Dan dient u toch een motie van wantrouwen in?", om vervolgens Koffeman opnieuw uit te leggen hoe de jachtwetgeving werkt. Daarmee was de discussie gesust.

Inhoudelijk wijkt Van Dam niet sterk af van voorganger Dijksma

Inhoudelijk wijkt het beleid van Van Dam niet veel af van de lijn die Sharon Dijksma heeft ingezet. De landbouw moet van bulkproductie af en zich meer gaan richten op productie van een hogere kwaliteit op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Lef in het debat heeft Van Dam inmiddels getoond. Nu nog lef in het beleid.

Laatste reacties

  • Farmer4life2

    Kijk goed uit dat de concurrentie kracht van Nederland hard ja echt hard achteruit holt door een vermoeilijkt regelcultuur

  • farmer135

    Hij heeft in elk geval al ervaren hoe wereldvreemd
    de partij voor de dieren is.

Of registreer je om te kunnen reageren.