Home

Nieuws 6819 x bekeken 7 reacties

Van Dam komt met steunmaatregel voor jonge boeren

Op korte termijn wordt een generieke steunmaatregeling voor jonge boeren opengesteld. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het kader van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) krijgen jonge boeren extra ondersteuning via het plattelandsbeleid. De totstandkoming van deze regeling door de provincies duurt lang. In september heeft het ministerie hierover overleg gehad met de provincies.

Meer tijd nodig dan voorzien

"De provincies hebben daar aangegeven dat de openstelling van de subsidieregeling voor jonge landbouwers meer tijd in beslag nam dan voorzien. Mijn ambtsvoorganger heeft in dat kader toegezegd te willen faciliteren bij een uniforme regeling, zodat deze nog in 2015, met een uitloop naar eerste kwartaal 2016, opengesteld kan worden", schrijft Van Dam. Na nader overleg met de provincies verwacht Van Dam de regeling op kort termijn open te kunnen stellen.

NAJK: pas juichen als regeling echt open is

Sander Thus van NAJK reageert positief. "Maar we juichen pas als de regeling echt opengesteld wordt. Het duurt allemaal heel lang. De eerste regeling zou al in 2014 worden opengesteld, maar dat is nog steeds niet gebeurd."

Steun bij investering

De jonge boerenregeling geeft jonge ondernemers de mogelijkheid financiële steun te krijgen bij investeringen. Hiervoor is €5,2 miljoen per jaar beschikbaar die voor de helft vanuit Brussel en de andere helft vanuit de provincies wordt gefinancierd. Omdat de invoering van de regeling langzaam ging en omdat de regeling in alle provincies bijna hetzelfde is, heeft toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma hulp aangeboden.

Laatste reacties

 • chila

  Waarom stimuleer je jongeren boer te worden als je ze later de nek om draait met allemaal kostprijsverhogende boven europeese eisen ?

 • johanvm

  ben het met je eens chila
  ben van middelbare leeftijd, heb ook nooit steun van de overheid gehad. toen in nog op de landbouwschool zat, kwam de superheffing en daarna ook nog de bouwstop. en sindsdien alleen maar extra regels en wetten die de kostprijs alleen maar hebben verhoogd. zoals de prijzen nu zijn zullen weinig bedrijven nog een kostwinning overhouden
  help eerst de boeren die het nodig hebben
  zonder gezonde landbouw is weinig toekomst
  voor de boeren en ook niet voor de jongeren

 • ruiterkamp

  ik vind het een goede zaak dat jonge ondernemers ondersteund worden
  ze moeten een kans krijgen een goede ondernemer te worden om op een normaal bedrijf een redelijk inkomen binnen te halen.
  om met wetten en regels om te gaan moet je zien als een uitdaging en niet als een bedreiging.

 • deer123

  Allemaal bullshit, veel maar dan ook heel veel jonge landbouwers vallen net buiten alle regelingen, te oud of te lang in maatschap, extra HA premie , nee hoor, u bent al te lang in maatschap geweest... dag premie ..


 • info104

  Geld maakt niet gelukkig, een structurele normale opbrengst prijs voor wat je presteert is veel belangrijker, het is hetzelfde als wanneer we een werkloze die liever niks doet geld geeft, hij maakt het geld op en komt weer om het volgende portie geld op te halen. Het verdienmodel moet structureel goed zijn ,dat geeft een gezonde onderneming.

 • aardappelboer

  info104,Aangezien dit er al 20 jaar of nog langer niet is en waarschijnlijk ook niet gaat komen vind ik dit wel een goede regeling om de jongeren op weg te helpen

 • info104

  Ik ben het met info eens

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.