Home

Nieuws 9 reacties

Van Dam: Brabant mag extra eisen stellen aan veehouderij

Noord-Brabant mag in het kader van de Crisis en Herstelwet regels stellen omtrent de inhoud van bestemmingsplannen, met het oog op een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit. De provincie mag daarom extra eisen stellen aan ontwikkelingen van veehouderijbedrijven. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een kabinetsreactie op het beleid van Noord-Brabant om extra eisen te stellen via de Brabantse Zorgvuldigheidsscore.

De Raad van State oordeelde in januari van dit jaar dat een gemeente niet mag eisen dat een bedrijf aan de maatlat duurzame veehouderij moet voldoen, omdat deze ook betrekking heeft op niet-ruimtelijk relevante aspecten, zoals energieverbruik. "In het algemeen geldt dat gemeenten en provincies binnen het kader van de Wet ruimtelijke ordening geen regels mogen opleggen aan bijvoorbeeld landbouwbedrijven die niet ruimtelijk relevant zijn. Voor Noord-Brabant geldt inmiddels een ander wettelijk regime, op grond van de Crisis- en herstelwet", aldus Van Dam. De Verordening Ruimte biedt een basis om in Noord-Brabant de Maatlat duurzame veehouderij en ook de zogenaamde Brabantse zorgvuldigheidsscore veehouderij (BZV) in het ruimtelijk beleid toe te passen, aldus Van Dam.

Groninger Verdienmodel

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Dam dat de wijziging van de Crisis- en herstelwet geen oplossing biedt voor het Groninger Verdienmodel. "Die wijziging van de Crisis- en Herstelwet heeft specifiek betrekking op Noord-Brabant en biedt vanuit dat perspectief dus geen soelaas voor het Groninger Verdienmodel. Het is aan de provincie Groningen te bepalen of hier behoefte toe bestaat en, zo ja, met het ministerie van Infrastructuur en Milieu in overleg te treden", aldus de bewindsman.

Laatste reacties

 • varkenshaasje

  helemaal de wereld op zijn kop we hebben een crisis en herstel wet om de economie weer vlot te trekken en dan gaan we deze misbruiken om boeren te pesten.

 • info36

  Pure minachting voor de sector vanuit den Haag.

 • glaasje

  ja varkenshaasje, en de grootste peskop is die van DAM wel.
  aan die man heb je ook niets we hebben niemand in het kabinet zitten die ook maar iets om de landbouw geeft.

 • wienbemelmans

  dat had ik hier al eerder voorspeld ,ze hebben het veel te druk met eigen zakken vullen.

 • c.putten

  eigen boerenpartij oprichten is onze enigste redding,kijk wat tieme met 2 zeteltjes bereikt,terug naar boer koekoek .

 • exvarkensboer1

  Halen die laatste paar boeren in NL dan één zetel in het parlement? Denk het niet. Maar we worden tocht vertegenwoordigd door het CDA?

 • c.putten

  de partij voor realistisch ondernemen,alle ondernemers in mkb klagen over onzinnige regelgeving,ontslagrecht enz enz,met de boeren voorop,en daar is het helemaal huilen met de pet op (klepkeuring,afvoer organische mest aanvoer chemische,verschraling grond door te weinig mest,regeert worden door personen die het verschil niet weten tussen een varken en een koe,na een jaartje inwerken worden ze weer ingeruild,wie wil er ook voor die paar boertjes nog staatsecretaris worden,te weinig eer te behalen.)als wij en andere ondernemers met werknemers en familie en sympatisanten op de PURO stemmen halen we met de juiste voorman (of vrouw) wel 30 zetels.

 • c.putten

  PVRO is ook goed

 • maatje 1904

  Mijn stem heb je en ik denk met vele ondernemers want zij zijn het spuugzat al die onzinnige regeltjes.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.