Home

Nieuws

VS trekt verplichte herkomstlabelling in

De VS heeft per direct de verplichte herkomstlabels voor rundvlees en varkensvlees ingetrokken.

Tegelijk heeft de WTO een aantal importtarieven die Canada en Mexico uit vergelding voor de labelwetgeving willen nemen, goedgekeurd. De VS hadden Canada en Mexico vergeefs gevraagd de importtarieven toch niet voor te leggen bij de WTO.

Country of origin labelling

Volgens de VS was het voorleggen van de vergeldingsmaatregelen zinloos omdat de VS toch al doet wat Canada en Mexico willen. Canada en Mexico klaagden de VS aan bij de WTO vanwege de verplichte "country of origin labelling" (COOL), die maakt dat op de verpakking van vlees moet worden aangegeven waar de dieren zijn geworpen, gemest en geslacht.

Mixen verschillende soorten vlees

Veel Amerikaanse slachterijen mixen vlees van verschillende dieren en vinden het bijhouden van de aanvoerstromen duur en tijdrovend. In de praktijk kopen ze veel minder dieren voor de slacht in Canada en Mexico. De Amerikaanse mededeling dat het voorleggen van de vergeldingsmaatregelen nu zinloos was, is door de Canadezen niet goed ontvangen. Ze strijden al sinds 2009 om intrekking van COOL, en willen eerst zien of de VS de belofte waarmaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.