Home

Nieuws 3519 x bekeken 3 reacties

CBL heeft kritiek op NVWA-baas

De koepel van supermarktbedrijven vindt dat Harry Paul, de hoogste baas van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet inbinden.

Hij moet zich richten op het oppakken van voedselfraudeurs en niet met de vinger wijzen naar de supermarkten, vindt directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel.

Risicovol en onverantwoord gedrag in productieketen

Jansen reageert op uitlatingen van inspecteur-generaal Harry Paul van de NVWA, die in een interview met NRC Handelsblad zegt dat acties van supermarkten om te stunten met vlees, kunnen leiden tot risicovol en onverantwoord gedrag in de productieketen.

"Paul gedraagt zich als een willekeurige politieke partij links van het midden", zegt Jansen.

Zorg dat Willy Seltens achter de tralies komt

"Hij moet beter weten. Voor ons is de maat echt vol. Wij zijn het zat om dit soort onzin over ons heen te krijgen. Al zouden we ons vlees gratis weggeven, dan nog is dat geen reden voor fraude met vlees. Wij stellen eisen aan onze leveranciers en die moeten daaraan voldoen. De NVWA moet geen politiek bedrijven, maar zorgen dat de Willy Seltens achter de tralies komen. Schurken horen in de bak.  De NVWA moet vooral doorgaan met het aanpakken van die fraudeurs. Maar daar hebben acties met vlees helemaal niets mee te maken. Het is onacceptabel dat dat verband gelegd wordt."

Teleurgesteld in uitlatingen van Paul

Paul zegt woensdag in NRC Handelsblad dat de NVWA een verantwoordelijkheid heeft als het gaat om risico's in het systeem van de productie. "Een supermarkt kan stunten met vlees om klanten binnen te halen. Maar zo'n actie legt druk op de productieketen, druk om goedkope grondstoffen te kopen die kwalitatief minder goed zijn. Die druk op het systeem vind ik risicovol en niet verantwoord."

Jansen zegt teleurgesteld te zijn in de uitlatingen van Paul, zeker nu het CBL juist een bericht naar buiten had gebracht om de NVWA te ondersteunen in het debat, dat donderdag in de Tweede Kamer wordt gevoerd. Het CBL vindt dat de NVWA zich moet toeleggen op de kerntaak: toezicht op voedselveiligheid. "Uitspraken over consumentenacties moet hij maar aan de politiek overlaten. Harry Paul moet boeven vangen."

Ongekeurde paarden

De inspecteur-generaal van de NVWA legt een verband tussen fraude en voedselveiligheid. Jarenlang is gedacht dat fraude vervelend was, maar geen gevolgen had voor de volksgezondheid, zegt Paul. "Maar bij het paardenvlees zaten ook ongekeurde paarden die waren behandeld met medicijnen en toen hebben we ook vlees aangetroffen waar medicijnen in zat. Wij zeggen eigenlijk: 'ongekeurd is per definitie onveilig'."

'Je moet minder streng zijn'

Het bedrijfsleven uit kritiek op de NVWA. Maar Paul legt de bal voor een deel ook terug bij het bedrijfsleven: "Het bedrijfsleven, met name de vleeshandel, heeft een buitengewone economische rationalisatie gehad: slachthuizen met enorme bandsnelheden, alles geautomatiseerd waarvan wij zeggen: ho ho, er zijn ook normen waaraan we moeten voldoen."

Volgens Paul hebben bedrijven in de afgelopen jaren gebruik gemaakt van de ruimte die ontstond door een lager of onvoldoende toezicht. Nu trekt de NVWA de touwtjes weer aan. "Dat niet iedereen daar blij mee is ... tja. Maar door ons strenge optreden zie je de poepsporen op de karkassen in slachterijen in 2 of 3 weken al afnemen."

Medewerkers van de NVWA hebben heel lang het gevoel gehad dat het toezicht er niet toe deed, ook omdat vanuit de politiek steeds het signaal kwam dat er wel vertrouwd kon worden op het bedrijfsleven. Paul: "Als je steeds vanuit de politiek wordt gezegd 'je moet minder streng zijn', dan motiveert dat niet."

Laatste reacties

 • kraats

  "Harry Paul moet boeven vangen". Klopt, te beginnen bij Marc Jansen !!!
  Jansen heeft boter op zijn hoofd; kijk naar de winstcijfers van de supers en vergelijk ze met die van boeren...

 • Storm

  Zolang de slogan van de supermarkten is 'de hoogte kwaliteit voor de laagste prijs' zal er van een duurzame voedselketen nooit iets terecht komen. Het Cbl weet dit donders goed maar de eigen winstgevendheid gaat nog steeds voor. En wat is het toch lekker makkelijk om de schuld aan iemand anders te geven. Het cbl zou de handschoen moeten oppakken en samen met de agrarische sector afspraken maken over duurzaamheid en een duurzame prijs. Dan kan je zeggen kijk wij werken aan een oplossing, hier staan wij voor.

 • weerstand

  Wat een naar, arrogant mannetje, die Jansen. Nogal grof is dat hij verwacht dat de supermarkten vrij spel krijgen, omdat het CBL een ondersteunend berichtje over de NVWA heeft gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.