Home

Nieuws 2250 x bekeken

SGP wil beter boetebeleid

De SGP pleit voor een beter boetebeleid voor landbouw.

Kamerlid Elbert Dijkgraaf pleit hiervoor bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken. Volgens Dijkgraaf worden agrariërs met sancties geconfronteerd die niet sporen met de zwaarte van de overtreding.

Boetebedrag loopt extreem op

Zo vindt de partij dat extreme bestuurlijke boetes, door forse overschrijding van de gebruiksnormen bij onder meer verlies van derogatie door (administratieve) nalatigheid, voorkomen moeten worden. "Bij overschrijding van gebruiksnormen geldt een bestuurlijke boete van 7 tot 11 euro per kilogram stikstof of fosfaat boven de gebruiksnorm. De SGP constateert dat soms door (administratieve) nalatigheid geen aanspraak op derogatie gemaakt had mogen worden, waardoor het boetebedrag extreem oploopt, tot soms tienduizenden euro's. "We vinden dit geen recht doen aan de zwaarte van de overtreding", aldus de SGP.

Zwaarte van de overtreding

Dijkgraaf vindt dat de bestuurlijke boete moet meewegen met de zwaarte van de overtreding. Boeren die nu een overtreding begaan met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of antibiotica krijgen dezelfde boete opgelegd, ongeacht de aard van de overtreding. Bij gewasbeschermingsmiddelen is dit bijvoorbeeld €1500.

Geen aanleiding beleid aan te passen

Bij overtredingen volgt ook vaak een korting op de toeslagrechten. SGP vraagt de staatssecretaris het beleid hierbij aan te passen. "Maak bij korting op toeslagrechten gebruik van de ruimte die de EU-regelgeving biedt voor waarschuwingen en kortingspercentages lager dan 3 procent", vraagt de partij.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zegt vooralsnog geen aanleiding te zien om het beleid aan te passen.

Of registreer je om te kunnen reageren.