Home

Nieuws 7762 x bekeken 5 reactieslaatste update:19 dec 2015

Joosten invloedrijkst in agrosector

De nieuwe topman van FrieslandCampina, CEO Roelof Joosten, is op dit moment de invloedrijkste persoon in de agrosector in Nederland. Hij prijkt bovenaan in de AgriTop 50 die Boerderij jaarlijks samenstelt.

Joosten is meteen de hoogste nieuwe binnenkomer. Hij dankt zijn positie aan een goede start als topman van het belangrijkste agribusinessbedrijf in Nederland, én aan de goede resultaten die de zuivelcoöperatie in het bijna afgelopen moeilijke jaar heeft laten zien.

Opvolger Cees 't Hart

Joosten is bij FrieslandCampina opvolger van Cees 't Hart, die twee jaar geleden de Agritop 50 aanvoerde, maar vorig jaar van de troon gestoten werd door toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. Zij komt dit jaar niet verder dan een 6de plaats. Vooral omdat ze om politieke redenen verkaste naar een ander ministerie (Infrastructuur en Milieu), maar ook omdat ze de regelgeving in de veehouderij niet echt in de hand kreeg.

Ruud Huirne nummer 2

Op nummer 2 staat dit jaar Ruud Huirne, de agro-directeur van Rabobank Nederland. De boerenzoon die zijn sporen tot nu toe vooral verdiende binnen het Wageningen-complex, zet ieder jaar een beetje meer zijn stempel op het beleid van de belangrijkste financier van de agrarische sector. Zijn invloed wordt groter naarmate de bank meer gaat sturen, wat nu met name te zien is bij de glastuinbouw en de varkenshouderij.

Albert Jan Maat nummer 3

Op drie staat, niet voor de eerste keer, Albert Jan Maat, voorzitter van de grootste boerenorganisatie van Nederland, LTO Nederland. Maat is een ras-lobbyist.

Martijn van Dam en Willem-Alexander

Opvallende noteringen zijn die voor de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam (nummer 21), die duidelijk zijn visitekaartje nog moet afgeven, en voor Koning Willem-Alexander. Hij prijkt op plek 10. Hij geeft zijn koningschap invulling als koning-koopman, met talloze handelsdelegaties en bedrijfsbezoeken. Belangrijk voor agrarisch Nederland, dat in nog steeds toenemende mate de exportmarkten weet te vinden.

Vrouwen schaars in AgriTop 50

De lijst telt 15 nieuwkomers. Vrouwen zijn schaars in de lijst, en zijn vooral te vinden in politiek en belangenbehartiging, niet in de business.

Bekijk de complete AgriTop 50 op Boerderij.nl en lees meer over de lijst in de januari-editie van Boerderij Ambitie (nummer 1)

Laatste reacties

 • Foxxy

  Ik ben dan wel weer benieuwd naar de criteria van deze samengestelde Agri top.

  Vraag een willekeurige burger/consument wie Roelof Joosten is... Hoezo invloedrijk?

 • Bennie Stevelink

  @Foxxy, invloedrijk is niet hetzelfde als bekendheid.

 • Foxxy

  Als je je invloed wil uitoefenen op een sector, en je hebt weinig naamsbekendheid, lijkt mij de invloed niet bijzonder groot!

  Echt een boegbeeld zou ik het niet vinden, maar is dat niet wat onze sector op dit moment vanuit de boeren mist?

 • alco1

  Iemand die dus nog helemaal niets heeft laten zien. Zie van Dam op 21. heeft al veel invloed.
  Dat is waarom er zoveel misgaat in ons landje.

 • Aerts

  Helaas helemaal mee eens.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.