Home

Nieuws laatste update:11 dec 2015

Rabobank focust op Nederland en op voedsel

Rabobank wil zich meer gaan focussen op twee kernactiviteiten, namelijk Nederland en voedsel. Dit maakte Rabobank duidelijk in een bijeenkomst over de reorganisatie van de bank, die werd overheerst door het nieuws dat in de komende jaren 12.000 banen geschrapt zullen worden.

De focus op Nederland en voedsel betekent overigens niet dat de bank nu ook het gemakkelijker maakt geld te lenen aan de 'kernactiviteit'-boer. De uitstaande kredieten in de internationale voedselproductie moeten in 2020 zijn gestegen naar €115 miljard. In 2014 was dat nog €100 miljard.

Groei uit landbouw en voedsel

Ook op de Nederlandse markt wil de bank zich meer gaan focussen op een aantal sectoren. De groei moet komen uit landbouw en voedsel, mobiliteit, 'vitaliteit', grondstoffen, water en wonen. Op dit moment heeft de Rabobank daar 65% van de kredieten zitten, in 2020 moet dat zijn gestegen naar 85% van het totaal.

Rabobank laat regionale karakter niet helemaal los

Overigens betekent het schrappen van banen niet dat de Rabobank het regionale karakter zal loslaten. "Integendeel, we willen de klantencontacten absoluut overeind houden. Het is een efficiëntieslag waarbij vooral in de 'backoffice'-functies vervallen", legt een Rabobank-woordvoerder uit. In landelijke gebieden blijven niet alle kantoren overeind, aldus de woordvoerder. Er komen alternatieven in de vorm van rijdende filialen in dorpen, popup-filialen, een tafel en een medewerker in een winkel of bezoek aan huis.

Boer optimaal helpen bij verkrijgen financiering

De keuze voor de focus op een activiteit als landbouw houdt niet in dat het gemakkelijker wordt geld te lenen voor boeren. "We helpen boeren zo optimaal mogelijk met het krijgen van de benodigde financiering, maar dat betekent niet dat we het alleen van onze eigen balans halen. We willen verbindingen leggen met onder andere beleggers en investeerders om gezamenlijk geld in een bedrijf te steken. Als bank willen we de spin in die web zijn. Deze vorm van gestapeld financieren heeft absoluut de toekomst, de financiering zal van meerdere partijen gaan komen", zegt de Rabo-woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.