Home

Nieuws 6 reacties

'Rabobank kiest noodgedwongen regierol'

Rabobank speelt een centrale rol bij de herstructurering van de glastuinbouw en varkenshouderij. Een koerswijziging, geeft directeur food & agri Ruud Huirne in een interview in Boerderij Ambitie toe.

Maar wel een koerswijziging die geboren is uit bittere noodzaak. Het alternatief: een koude sanering.

Ondernemer zelf verantwoordelijk

Huirne benadrukt dat Rabobank alleen helpt bij het vinden van oplossingen voor de prijzencrises in de glastuinbouw en varkenshouderij. Ondernemers blijven zelf hoofdverantwoordelijk voor oplossingen voor hun problemen. Huirne vindt dat in deze sectoren een sterke, gezaghebbende partij die de regie oppakt ontbreekt. Nadat de sectoren jaren hebben aangemodderd, neemt Huirne de rol tijdelijk en deels voor zijn rekening.

Kritische massa nodig

Maar een regisseur is wel afhankelijk van de uitvoering van de betrokken partijen. Als er geen goede sectorplannen komen, dan gaat Rabobank alle klantdossiers individueel beoordelen, zoals nu ook al gebeurt. In de praktijk zullen een aantal bedrijven dan geen vers krediet krijgen en afsterven. De Rabobank wil dit niet. "Je hebt ook kritische massa nodig om een sterk, onderscheidend verdienmodel in de benen te zetten en houden."

Huirne noemt een gegarandeerd antibioticumvrije productie van varkensvlees of een energieneutrale productie van glasgroente als mogelijke verdienmodellen.

Veranderd risicomodel

Huirne zegt in het interview ook dat Rabobank vol blijft inzetten op de agri- en foodsector maar uiteindelijk toch minder krediet beschikbaar zal stellen. Dat komt volgens Huirne door het veranderde risicoprofiel van de sector. Markten zijn beweeglijker geworden en daarom zal een deel van de financiering in de toekomst van andere partijen moeten komen. Rabobank wil partijen helpen deze financieringen te regelen.

Lees het complete interview met Ruud Huirne in het januarinummer van Boerderij Ambitie (nummer 1)

Laatste reacties

 • farmerbn

  Vroeger kon een bank bij bezit van 1 euro er misschien wel 30 uitlenen. Als je stout bent en ongeveer één miljard euro boete krijgt dan is veel uitlenen niet meer mogelijk. Zeg dat dan gewoon.

 • robert1

  en al die afboekingen op slechte financieringen in deze sectoren. gaat om heel veel geld.

 • Farmer4life2

  De Rabobank schat de risico's in. Volgens Basel III mag je daarop uitlenen en een deel aanhouden als reserve.

  Dat het verdienmodel ter discussie staat logisch, er is veel teveel en alle inviduele boeren worden uitgemolken. Zolang het voedsel (basisbehoefte) goedkoop is, zijn er veel consumenten met koopkracht.

 • John*

  de enige regierol die de bank kan nemen is bedrijven meer reserves op laten bouwen net zoals ze zelf hebben moeten doen. Naarmate t bedrijf groter is en meer personeel heeft zal deze pot (snel opneembaar geld) groter moeten worden. Voor elke zeug die door personeel verzorgt wordt bijvoorbeeld 250 euro. Dit geld is nodig om een volgend dal te overwinnen. Na een dal zal een ondernemer deze pot eerst weer aan moeten vullen voordat er gedacht kan worden aan uitbreidingen of investeringen buiten het bedrijf. Vervangingsinvesteringen zullen altijd noodzakelijk blijven en vallen hierbuiten.

 • Foxxy

  Tsjah, als de ECB 12 triljoen euro bijdrukt, en tegen een negatieve euribor wegzet...

  Als ik m'n oudste zoontje meeneem naar een miniatuur trekker beurs meeneem kan je er vergif op innemen dat hij met iets thuiskomt.

  De kat op t spek binden!

 • mr X

  Rabobank wil partijen helpen deze financieringen te regelen. Deze regel blijft bij mij hangen. Hoe gaan ze dat doen? Van wie komt dat geld? Hoeveel gaat dit de veehouder kosten? Jammer dat de coöperaties in Nederland hun effectiviteit hebben verloren. In Duitsland gaan coöperaties er anders mee om.Wellicht iets voor NL varkenshouders?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.