Home

Nieuws 3 reacties

PvdD wil snel verbod op colistine

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken het gebruik van het antibioticum colistine in de veehouderij in 2016 verbiedt.

Marianne Thieme (PvdD) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de vondst van een nieuw type colistine-resistentie bij kip- en kalkoenvlees. Het type resistentie is makkelijker overdraagbaar dan eerdere vormen van resistentie, waardoor het mogelijk een groter risico vormt voor de volksgezondheid.

Meldingsplicht

Thieme vraagt Van Dam via Kamervragen of hij bereid is om het gebruik van colistine sneller terug te dringen dan de inzet van de KNMvD en WVAB, die gericht is op het uitfaseren van het colistine in de periode tot 2020. Ook wil Thieme dat er een meldingsplicht komt voor bedrijven waar de resistentie is aangetroffen.

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  ze kan zich beter zorgen maken om de verboden stoffen in de vegetarische burger van jaap

 • Bennie Stevelink

  Die colistine-resistente bacteriën komen bijna allemaal uit het buitenland. Het middel verbieden in Nederland zal dan ook weinig resultaat opleveren.
  Het nationale loeder heeft in ieder geval nog weer iets gevonden om de veehouderij verdacht te maken.

 • b.brink1

  Colistine resistentie heb ik ons laboratorium in mijn 34 jarige carrière nog niet waargenomen bij pluimvee. Dat het in Duitsland wel veelvuldig voorkomt is niet verwonderlijk. Daar wordt bijna elke behandeling afgedekt met een parapluutje met Colistine, en dat is een kwalijke zaak. Voor E.coli bij leghennen is dit de enige mogelijkheid om te behandelen, er komt dus veel dierenleed bij deze groep van pluimvee. Kortom een schande. Er wordt gewoon niet nagedacht en dat komt omdat deze mensen geen verstand van zaken hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.