Home

Nieuws

Pluimveehouderij profiteert van aantrekkende vraag

De Europese pluimveehouderij kan fors profiteren van de toenemende vraag naar pluimveevlees op de wereldmarkt.

Vooral vanuit Afrika (Sub-Sahara) en het Midden-Oosten zal in de komende tien jaar de vraag toenemen, stellen vooruitzichten van de Europese Commissie.

Vraag varkensvlees neemt toe

De vraag naar varkensvlees zal ook aantrekken, is de voorspelling. Rund- en kalfsvlees hebben te maken met een afnemende vraag en tegelijk ook met een afnemende productie in de Europese Unie.

Vleesconsumptie groeit

De vleesconsumptie binnen de Europese Unie heeft in de afgelopen jaren een onverwachte groei laten zien. In de nieuwe lidstaten zal de consumptie nog iets blijven toenemen tot iets boven 62 kilogram per persoon per jaar. De gemiddelde consumptie in de 15 oude lidstaten ligt op ongeveer 69 kilogram per jaar nu en zal naar verwachting met een kilo afnemen in de komende 10 jaar.

De voorspelling is dat de vleesproductie in Nederland met ongeveer 5% zal toenemen (+80.000 ton),  terwijl in Italië en Denemarken juist een afname van de productie verwacht wordt. Ook Polen, Duitsland en Spanje zullen meer varkensvlees gaan produceren.

Daling prijs pluimveevlees

De varkensprijzen zullen in de komende 10 jaar gemiddeld aantrekken. Vanaf 2020 wordt een zekere stabilisering van de prijzen verwacht op het niveau van de piek van 2012. Voor pluimveevlees wordt nog een daling van de prijs voorspeld tot 2017, waarna de prijs weer licht zal aantrekken, maar niet tot het niveau van 2012.

De prijzen voor rundvlees zullen volgens de vooruitzichten tot 2019 dalen, en daarna weer licht aantrekken. Bij de doorberekening is er rekening mee gehouden met de voorspelling dat de Russische markt aan het eind van volgend jaar weer opengaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.