Home

Nieuws

Ontwikkeling veehouderij vergroot kans op ziekten

De ontwikkeling van de veehouderij in arme landen leidt tot een grotere kans op ziekteoverdracht van dieren naar mensen. Vooral in tropische landen zijn de omstandigheden goed voor de verspreiding van ziekten, parasieten en aanwezige gifstoffen (zoals mycotoxinen) en het optreden van worminfecties.

Dat staat in een rapport van de World Health Organization (WHO), over de ziektedruk als gevolg van ziekteverwekkers in voedsel. Het rapport wordt deze week besproken op een internationaal congres in Amsterdam.

Ziektedruk vanuit veehouderij

Gezien de economische groei in veel van die ontwikkelingslanden, zal de ziektedruk vanuit de veehouderij daar toenemen. Aan de andere kant heeft de bevolking in die landen vaak moeite goed om te gaan met voedselinfecties. Veel mensen leven onder de armoedegrens. Het optreden van ziektes als gevolg van voedselinfecties versterkt die zwakke positie, aldus het rapport van de WHO.

De veehouderij is een belangrijke bron van ziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. Varkens, pluimvee en runderen dragen door direct contact met de mens (en via het milieu) bij aan gezondheidsproblemen bij de mens. Volgens de WHO is het van het grootste belang ziekten bij mens en dier in hun samenhang te zien; de zogenoemde One Health-benadering.

Hoogste last in Afrika en Zuidoost-Azië

Jaarlijks zijn er wereldwijd 600 miljoen ziektegevallen als gevolg van 31 bekende voedselinfecties, waardoor mensen diarree of andere aandoeningen krijgen. Naar schatting 230.000 tot 420.000 mensen overlijden jaarlijks als gevolg van de besmettingen (onder andere E.coli, salmonella, campylobacter, aflatoxine, hepatitis en trichinella). De last is verreweg het hoogst in Afrika en de Zuidoost-Aziatische landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.