Home

Nieuws

Onderzoek hooizwendel Lentjes heropend

Het onderzoek naar de oplichting van zeker twaalf boeren rond nooit betaalde leveringen van hooi en kuilgras wordt heropend. De advocaat van de veroordeelde Niels Lentjes bepleitte woensdag in hoger beroep met succes het horen van getuigen.

De jonge handelaar Niels Lentjes (22) is in april 2014 veroordeeld tot een jaar cel wegens flessentrekkerij. Honderden balen hooi, kuilgras en ladingen stro bleven onbetaald.

Getuige legt link tussen Lentjes en Jansen

De veroordeling is voor een groot deel onderbouwd door een verklaring van een getuige in de rechtszaak eerder in Arnhem. Juist die getuige wil advocaat Lars Langenberg opnieuw horen. Deze getuige legt als enige de link tussen de veroordeelde en een zekere Jansen, de persoon die de goederen kocht. Maar wie schuilt er achter deze naam? Dat was Lentjes, oordeelde de rechtbank eerder.

Maar deze verklaring is onbetrouwbaar, meende Langenberg. Maar als iemand anders dan Lentjes Jansen is, wie van de getuigen heeft dan meineed gepleegd, wilde een van de raadsheren weten. Volgens Lentjes heeft de 'hoofdgetuige' tegen hem gezegd dat hij Jansen was. "Maar hij was het niet. Ik herken zijn stem, het was een ander.'' "Het wordt wel steeds schimmiger allemaal'', merkte de raadsheer op.

Benadeelden reageren furieus op uitlatingen Lentjes

De advocaat-generaal zag het belang in van de verdediging om een aantal van deze getuigen te laten horen. Het gerechtshof stemde hiermee in en hield daarom de zaak aan. Benadeelden reageerden furieus op de uitlatingen van Lentjes ,,Er is hier maar een Jansen, en die zit hier recht tegenover me'', zei benadeelde Johan Nansink in de rechtszaal.

Vanuit alle delen van het land was een groep naar het gerechtshof gereisd om het vervolg van de zaak aan te horen. Ze wachten nog altijd op hun geld. "Frustrerend'', zegt Nansink, "ik wil dat deze narigheid is afgelopen''.

Of registreer je om te kunnen reageren.