Home

Nieuws laatste update:2 dec 2015

Onbekendheid leidt tot fouten in PAS

Onbekendheid met het rekensysteem Aerius in het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft geleid tot veel foute en onvolledige meldingen. Dat zegt staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Het meldingssysteem Aerius is opgezet om veehouders de mogelijkheid te geven opgave te doen van hun bedrijf, als ze daarvoor nog geen Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning) hebben.

Ook voor nieuwe activiteiten kunnen meldingen worden gedaan via het systeem, zonder vergunning aan te vragen. Dat laatste kan alleen als de stikstofneerslag op beschermde Natura 2000-gebieden binnen een bepaalde marge blijft. Komt de neerslag daarboven, dan moet een Nb-vergunning worden aangevraagd.

Overbodige, onjuiste en onvolledige meldingen

Naar aanleiding van berichtgeving in Nieuwe Oogst dat 70 procent van de PAS-meldingen fout zou zijn in de provincie Overijssel, zegt Van Dam dat er activiteiten zijn gemeld die niet gemeld hoefden te worden, in andere gevallen is sprake van onjuiste of onvolledige gegevens.

Overijssel heeft ondernemers brief gestuurd

De provincie Overijssel heeft de betrokken ondernemers per brief geïnformeerd. Zij kunnen hun foute melding intrekken of corrigeren.

Overijssel is niet uniek. Ook in andere provincies zijn onvolledige of foute meldingen gedaan, die grotendeels afkomstig zijn uit de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.